След кмета на хърватския град Пула, и кметът на Осиек забрани концерт на фолк изпълнители в града, съобщават хърватските медии.
Кметът на Пула Филип Зоричич заяви вчера, че в неговия град не може да има концерт на фолк изпълнители, като изтъкна аргумента, че иска да запази идентичността на гражданска, европейска и средиземноморска Пула.
На 25 март в Дома на спорта в Пула трябваше да пеят регионални фолк изпълнители като сърбите Ана Бекута и Драган Коич Кеба.
Организаторите решиха да преместят концерта в Осиек, но днес и кметът на този град Иван Радич заяви, че това не може да стане.
"Осиек е централноевропейски град с подчертано европейско измерение, град, който интензивно се развива в истинска славянска метрополия, град, който има най-голямата културна проява в източна Хърватия под формата на Осиекско лято на културата, което доказва, че културата и изкуството идеално подхождат на града на Драва", написа кметът на Осиек във Фейсбук.
"От медиите научавам, че градът ни се представя като заместващ, но сигурен вариант за организиране на турбо фолк концерт. Имайки предвид идентичността на града, която развиваме и към която се стремим, този вид популяризиране със сигурност не е правилният и желан път, който подкрепям. Не искам да влияя на това кой какво ще слуша насаме, но смятам, че трябва да се подбира избирателно съдържанието, което се предлага в публичното и градското пространство. Това съдържание трябва да бъде съобразено с визията за развитие и позициониране на града в бъдеще", допълни кметът Радич.
"Като кмет абсолютно подкрепям реакцията на моя колега, кмета на Пула. Както вече споменах, наясно съм, че това решение отваря дискусии за това как да се вземат решения какво да се позволи и какво не, как да се избегне субективното влияние на личния вкус и други подобни. Всички тези въпроси стоят. Сега може би нямаме всички отговори, но имаме отговор на това, което не искаме.
В заключение - концертът, който стана обект на дискусия, няма да се проведе в град Осиек. Мотивиран от тази ситуация, ще дам на екипа си задачата да помисли за критериите, които ще бъдат използвани в бъдеще при договаряне на съдържание в публичното пространство, което да бъде приведено в съответствие с визията на модерен, централноевропейски град, какъвто сме", каза Радич.
Хърватският президент Зоран Миланович също взе отношение по въпроса и коментира, че не харесва културата на забраната, но не харесва и този вид музика, която му "лази по нервите" и от която го "болят костите".
"Не бих забранявал повечето неща. Не обичам тази култура на забраните. С турбо фолка трябва да се справим с всички законови средства. Аз бих им разрешил да изнесат концерта", каза президентът.