Украинският президент Володимир Зеленски каза на пресконференция днес, че победата над Русия би била "неизбежна", ако западните партньори на Украйна си държат на думата, предаде Франс прес. Пресконференцията той даде по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна, допълва Ройтерс.
"Ако партньорите си държат на думата и спазват сроковете, ни очаква една неизбежна победа. Искам наистина това да бъде постигнато тази година", заяви Зеленски.
Той каза също така, че иска страната му да се сближи с държавите от Африка и от Латинска Америка и заяви, че би искал да организира по-специално среща на върха с лидерите на Латинска Америка. Зеленски добави, че Украйна също така трябва наистина да направи стъпка напред, за да се срещне и със страните от африканския континент. Според него би било добре ако латиноамерикански и африкански държави, а също и Китай, и Индия се присъединят към формулата за мир, предложена от Киев за прекратяване на войната в Украйна, предаде Ройтерс.
"Знаете колко трудно е за мен да напусна страната, но бих искал да пътувам, най-вече за тази среща", каза Зеленски относно възможността за провеждане на  среща на върха с латиноамерикански лидери. "Мога да говоря с тях, с техните медии, с техните общества", допълни той.
Относно предложението на Китай за постигане на мир в Украйна Зеленски приветства някои елементи от него, но допълни, че единствено страната, в която се води война,  трябва да бъде инициатор на план за мир, предаде Ройтерс.
Той определи китайското предложение не като конкретен план, а като известни размисли и заяви, че има части в това предложение, с които не е съгласен.
Зеленски призова Пекин да не  предоставя на Москва оръжия, но допълни, че е обещаващо, че Китай - един руски съюзник - обмисля да бъде посредник за постигане на мир.
"Нашата задача е да привлечем всеки, за да изолираме един", каза Зеленски.
Днес той участва видеоконферентно и в онлайн срещата на върха на Г-7, след която ще бъде публикувано заявление.