Гръцки съд реши днес, че ляв депутат, най-близкият помощник на бившия премиер Алексис Ципрас, е виновен за неизпълнение на задълженията си във връзка с ролята си в търг за телевизионни лицензи през 2016 г.,  съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенция АНА-МПА.
13-членен специален съд определи на Никос Папас условна присъда от две години затвор за управлението му на търга, който радио и телевизионните оператори по това време критикуваха като опит за контролиране на медиите по време на дълговата криза в страната.
Папас, който беше министър на медиите и телекомуникациите през 2015-2019 г. в тогавашното правителство, ръководено от лявата партия СИРИЗА, отрече да е извършил нарушение и каза, че процесът е политически мотивиран.
Гърция  върви към избори през следващите месеци, вероятно в началото на април, а проучванията на общественото мнение сочат, че управляващите консерватори водят пред левите.
След присъдата в петък Папас заяви, че неговата партия  СИРИЗА е под прицел преди вота.
"Този процес беше проведен, за да навреди на нашата партия и да попречи на богатите хора да си плащат отново“,  заяви той в Туитър.
В отделно изявление  СИРИЗА заяви, че "гръцкият народ ще отсъди дали съдебното решение е справедливо“.