Британският премиер Дейвид Камерън оповести седем искания на Лондон за промени в договорите на Европейския съюз (ЕС) в статия, публикувана във вестник „Телеграф“.
В статията Камерън посочва, че британците се тревожат от това, че страната им бива „засмукана в едни Съединени щати на Европа“. „Това може да е нещо, което някои искат, но то не е за нас“, пише премиерът. Той подчертава, че обществената подкрепа за ЕС сред британците е „тънка като вафлена кора“ и за пръв път излага списък с искания за предоговаряне на условията за членство на Обединеното кралство в ЕС.

Лондон ще настоява

за по-строг контрол на „масовата миграция“ в рамките на Съюза при присъединяването на нови държави членки, за гаранции, че европейските мигранти няма да злоупотребяват с британската социална система, за премахване на целта за създаване на „все по-тесен съюз“, заложена в договорите на ЕС, за ограничаване на върховенството на Съда на ЕС в Люксембург над британските съдилища и за повече възможности за блокиране на еврозаконодателство в националните парламенти. Останалите две искания се отнасят до намаляването на бюрократичните спънки пред бизнеса и за засилване на правомощията на държавите членки за сметка на тези на Брюксел.

Дейвид Камерън обаче предупреждава крайното крило в своята Консервативна партия, че договарянето на тези промени ще изисква „време и търпение“.
Премиерът се обръща и към евроскептиците с призив да не подклаждат още повече напрежението във връзка с евентуалното предоговаряне на условията на

британското членство в ЕС.

Той потвърждава обещанието си за провеждане на
референдум за членството на Великобритания в ЕС,
ако торите спечелят парламентарните избори догодина.

Позицията на Камерън се очаква да бъде подкрепена от група от 18 проевропейски настроени депутати от групата на торите, съобщава „Телеграф“. Групата ще публикува утре сборник с позиции, в който ще се препоръчва Великобритания да остане в ЕС, вместо да „бъде маргинализирана в покрайнините“ на Европа.
Междувременно германският вестник „Шпигел“ съобщи, че правителството на Великобритания е предложило срещата на върха на Г-8, която трябваше да бъде в руския град Сочи, да се проведе в Лондон. Изданието се позовава на източник, близък до германското правителство, според който има опасност Русия да загуби мястото си в Г8. Официално потвърждение на информацията от правителството на Ангела Меркел засега няма.