Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на редовно заседание днес, което започва в 10:00 ч., връщането на картата за една линия в наземния градски транспорт и метрото, съобщиха от пресцентъра на СОС.
С промени в транспортната наредба се осигурява приложението на постановлението на Министерския съвет относно компенсации на цените на превозните документи. Намалява се цената на картите за ученици и студенти от 20 на 15 лв., на докторанти от 35 на 15 лв. за периода от 1 февруари до 31 декември 2023 година. Осигурява се също така безплатното пътуване на деца от 7 до 10-годишна възраст в градския транспорт. За периода от 1 февруари до 31 декември 2023 г. цената на годишната карта за всички линии е 180 лева. 
Общинските съветници се очаква да разгледат облекчения за собствениците на електромобили, като се предлага отпадането на изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране. Издаденият им от КАТ зелен регистрационен номер вече ще бъде достатъчно условие за безплатно паркиране на територията на Столичната община. За вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера и за тях се запазва досегашната практика и се дава възможност за подаване на заявление в ЦГМ за вписване в регистър.
По случай 3 март – Деня на Освобождението на България от османско владичество, СОС предстои да обсъди закупуването на 625 български знамена, от които 281 за училищата, 288 за детските градини и 56 за яслите. Предложението обхваща общинските, държавните и частните училища, детски градини и ясли. Родолюбивото начинание има две цели – да възпитаваме всички заедно децата и младежите на София в любов към родината и националното ни знаме, в непреходните ценности на патриотизма. Втората ни задача е да отбележим по нов начин като градска управа националния ни празник, посочва председателят на СОС Георги Георгиев, вносител на доклада заедно със заместник-кмета Мирослав Боршош, цитиран от пресцентъра на СОС.
Общинските съветници ще обсъдят също закупуването на още шест употребявани туристически автобуса Евро 6 . Целта е да се повиши качеството на предлаганата транспортна услуга на автобусните линии, осигуряващи достъп до Природен парк "Витоша". Още през 2018 г. бяха закупени 10 употребявани туристически автобуса с екологичен стандарт Евро 5 и още пет употребявани туристически автобуса Евро 6 през 2019 година. Чрез покупката на возилата бяха заменени 25 амортизирани автобуса, произведени през 1991 г., припомнят от СОС.