Държавното събрание (парламентът) на Естония отправи призив за по-решително подпомагане на Украйна в нейната защита срещу Русия. Депутатите изразиха и подкрепа за Киев в усилията му да бъде забранено участието на руски и беларуски спортисти в международни спортни състезания и в Олимпийските игри, предаде ДПА, като се позова на изявление на естонския парламент.
"Нито Международният олимпийски комитет, нито който и да било друг може да остане неутрален по отношение на войната и престъпленията на геноцид, извършени от терористичния режим на Русия", се казва в изявлението.
Прикриването на тези престъпления с олимпийския флаг е "неморално и неприемливо", декларира естонският парламент в шестото си изявление в подкрепа на Украйна. Депутатите в Талин осъдиха също военната агресия на Русия и дадоха уверения на Украйна за подкрепата на Естония, като призоваха отговорни за войната да бъдат изправени пред съда.
"Храбростта на украинския народ задължава страните, уважаващи демократичните ценности, да бъдат единни и да продължават да помагат за победата на Украйна", заявиха депутатите.
Естонският парламент отправи призив към международната общност да окаже по-решителна подкрепа на Украйна с военни, политически и икономически средства, за да може по-бързо да бъде постигната тази цел, се посочва още в изявлението.