Церемонията „Пожарникар на годината – 2022 г.“ ще се състои днес от 11:00 часа в Централния военен клуб в столицата. Събитието се провежда за 28-ма поредна година. В него ще участва  държавният глава Румен Радев, който ще връчи специалната колективна награда на екипа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от прессекретариата на президента.
За високия професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг при спасяването на човешки животи след опустошителното земетресение в Република Турция, Румен Радев ще връчи почетния знак на президента на българските екипи от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столичната община, 16-а авиационна база "Враждебна", Военномедицинската академия, Българския Червен кръст и Националната асоциация на доброволците в Република България. Всеки един от участниците в спасителните операции ще получи почетна грамота.  
От своя страна ръководствата на МВР и на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще наградят отличилите се през изминалата година огнеборци. По време на церемонията ще бъде излъчен комплексен победител и победители за основните направления на дейност - пожарогасене и спасителна дейност, противопожарен контрол и превантивна дейност.
Миналата година наградата „Пожарникар на годината“ получи комисар Дарин Димитров, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич. Той е един хората, ръководили на място операцията по евакуацията на деветимата моряци от заседналия край водите на Камен бряг кораб „Вера Су“.