Четири дни Ямбол отново ще бъде маскарадна столица на България по време на 24-ия Международен фестивал „Кукерландия“. Хлопки, звънци и чанове ще огласят града и селата около него от днес до 26 февруари. Кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии и всякакви персонажи ще се съберат, за да покажат богатството на българските маскарадни традиции. 
Първият фестивален ден е под знака на приемствеността на традициите. Днес ще се състои детският празник „Аз съм кукерче“. През това време майстори от тунджанските села ще демонстрират изработването на кукерски маски и костюми. По-късно в артгалерия „Кирил Кръстев“ ще се състоят среща-разговор и възпоменателна изложба „Кукерландски спомен за Зайо“. Те са посветени на 80 години от рождението на художника Георги Зайков, създал логото на „Кукерландия“.
„Официалното откриване на фестивала е утре и ще бъде грандиозно. Очакват се хиляди гости публика от страната и чужбина. Над 700 маскирани от всички възрасти ще се включат в шествието за откриването. Очаква се да присъства и министърът на туризма д-р Илин Димитров“, каза за БТА Георги Русев, главен експерт в Дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“ на Община Ямбол.
„След няколко години пандемия, мисля че Ямбол заслужава такова събитие. Ще се получи наистина пъстро шествие, което ще потегли от ул. „Търговска“ и ще спре до сцената пред Община Ямбол на ул. „Георги Раковски“. Тогава ще започне и концертът за откриването на „Кукерландия“, в който ще участват певицата DIA и Гайдарският състав от Котел. Впечатляващ огнен спектакъл ще представят от „ЖАР театър“, каза Русев.
Кулминацията на „Кукерландия“ ще е през двата почивни дни, когато са състезателните дефилета на две сцени в градския парк на Ямбол. Във фестивала ще участват 51 маскарадни групи. По-традиция повечето от тях ще се представят в събота. Тогава ще дефилират и групите от чужбина, които са извън конкурсната програма.
„Има наистина много впечатляващи групи – Вресовските кукери, които са запазили обичая автентичен, черните кукери от Шуменско, нашите кукери от Ямбол и региона, сурвакарите от Батановци, от Долна Секирна, дервиши, камилари от Монтанско. Има и фолклорна група от Одрин, Турция. Една много впечатляваща група с мечи кожи от Северна Румъния, която за първи път гостува извън пределите на страната си и си заслужава да бъде видяна“, посочи още той.
Председател на журито ще е етнологът проф. д-р Николай Ников, а членове – хореографът проф. д-р Антон Андонов, гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, художественият ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ Петър Димитров и етнографът Станислава Минева от Регионалния исторически музей в Ямбол.
Кукерите не гонят злите сили, а събуждат земята за плодородие, припомнят организаторите и журито на фестивала.