Австралийската авиокомпания "Куонтас" (Qantas) отчете рекордна печалба в размер на 1,4 млрд. австралийски долара преди данъци (950 млн. щатски долара) за първата половина на финансовата 2023 г. на фона на голямото търсене на полети, предаде ДПА.
Тази стойност е съпоставима със загубата от 1,3 млрд. щатски долара, отчетена по същото време на миналата година, и е с 49% по-висока от предишния рекорден резултат за първото полугодие, постигнат през финансовата 2018 г.
Той идва и след като компанията понесе загуби за 7 млрд. долара през трите години на пандемията от коронавирус."Това е огромен обрат, като се има предвид масивните загуби, пред които бяхме изправени само преди 12 месеца", заяви главният изпълнителен директор на "Куонтас" Алън Джойс.
"Когато преструктурирахме бизнеса в началото на ковид, целта беше да сме сигурни, че ще можем да се възстановим бързо, когато пътуванията се върнат. Това на практика се случи, но именно силата на търсенето е причина за толкова силния резултат", каза той.