Украйна не е нарушила никакво споразумение, като е удълбочила канала Бъйстрое, за да увеличи износа на храни от речните си пристанища, и е готова да покаже на Румъния извършената дейност. Това заяви заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Юрий Васков в интервю за агенция Ройтерс, предаде Диджи24.
По-рано през седмицата Румъния изрази загриженост относно индикациите, че Украйна е извършила драгиращи дейности в канала, които оказват въздействие върху екологично чувствителната крайбрежна зона и поиска да провери района. 
„Официално уведомихме румънската страна през август 2022 г., че ще извършим драгиращи операции, като премахване на седименти и не сме получили никакви коментари“, коментира Васков. По думите му става дума за извършено “оперативно удълбочаване”, не за “ново строителство”, а причина за действията е голямата натовареност на дунавските пристанища и големите опашки на румънския канал Сулина. 
Украйна, която значително увеличи износа през дунавските си пристанища до 1,5 милиона тона на месец след руската инвазия, се надява, че по-дълбок канал ще позволи да се изнасят допълнителни 500 000 тона месечно. По-рано страната разработи план за удълбочаване на канала до 8,2 - 8,3 метра, който може да бъде изпълнен в бъдеще. 
„Такъв проект има от много години, но към момента не се изпълнява. Той е от икономически интерес за Украйна и е необходимо в средносрочен план, но дискусиите все още продължават. Всякакви действия могат да бъдат извършени, когато има споразумение с Румъния. Той е важен икономически партньор на Украйна и миналата година износителите са транспортирали 8,6 милиона тона украинско зърно през румънското пристанище Констанца на Черно море”, допълни Васков.