Руският външен министър Сергей Лавров и най-високопоставеният представител на Китай по външнополитическите въпроси Ван И не са обсъждали никакъв "китайски мирен план" за Украйна, каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и ТАСС.
"Вземаме си бележка за изявленията на някои западни политици и медийните съобщения за някакъв китайски мирен план. Както обикновено, те изкривяват реалната картина", коментира Захарова. Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че "китайските партньори ни запознаха със своята гледна точка за първопричините за украинската криза, както и с подходите си за нейното политическо уреждане". "Нямаше разговори за какъвто и да било отделен мирен план", увери Захарова. В същото време тя спомена за "тясно взаимодействие" между Москва и Пекин, чиито подходи по въпросите на международната сигурност "са близки или съвпадат".
Съобщения, че Китай се готви да представи свой мирен план за Украйна, се появиха на Мюнхенската конференция по сигурността в края на миналата седмица. Подробности не бяха дадени, но украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи категорично възможността страната му да отстъпи свои територии на Русия в замяна на мир.
Днес Мария Захарова каза, че диалогът с Украйна е невъзможен, тъй като тя иска Русия първо да се изтегли от Крим и Донбас.
Всички мирни идеи за Украйна се провалят поради желанието на Съединените щати да отслабят Русия, а след това да се съсредоточат върху сдържането на Китай, увери тя.
"Престъпникът винаги се връща на местопрестъплението", цитира Захарова прочутата фраза от романа на Достоевски "Престъпление и наказание" по повод посещението на американския президент Джо Байдън в Украйна в понеделник.