Съюзът на руските журналисти (СРЖ) бе отстранен днес от Международната федерация на журналистите (МФЖ) заради своята дейност след руската инвазия в Украйна и ролята си в анексираните украински територии, предадоха АП и ТАСС.
МФЖ обясни, че членството на руския професионален съюз е замразено след разследване и последвало гласуване от страна на Изпълнителния комитет на организацията, която представлява над 600 хиляди медийни работници по целия свят.
Гласуването се проведе, след като СРЖ отказа да преразгледа решението си да създаде свои клонове в четири украински области, които Русия обяви миналата година, че анексира.
"Действията на Съюза на руските журналисти по създаването на четири клона в анексираните украински територии очевидно нарушават солидарността и насаждат разделение между сродните съюзи", заяви президентката на МФЖ Доминик Прадалие.
През септември Русия незаконно обяви за анексирани Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Украйна след референдуми, които не бяха признати от международната общност. От 2014 г. подкрепяни от Москва сепаратисти контролират части от първите два региона, отбелязва АП.
Председателят на Съюза на руските журналисти Владимир Соловьов каза пред ТАСС, че преустановяването на членството е в нарушение на устава на федерацията и ще й навреди финансово, тъй като оглавяваната от него организация вече няма да плаща членски внос.
Международната федерация на журналистите от своя страна заяви, че ще продължи да подкрепя независимите журналисти в Русия и извън нея, както и да подпомага украинските си партньори.
Според МФЖ Украйна е била най-смъртоносната страна за журналистите миналата година, когато там са били убити при изпълнение на служебните си задължения най-малко 12 медийни работници.