Конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия, се състоя днес в Националния пресклуб на Агенцията в Търговище. Участниците в събитието представиха мястото на област Търговище в Североизточния регион за планиране, както и къде стои областта на националната карта. Бе отделено внимание на перспективите и стратегиите за развитие на Североизточния регион, бяха представени добри практики и успешни проекти от предходния програмен период – 2014-2020 г., както и очакванията за новия програмен период, по който вече се работи.
Според заместник-областния управител на Търговище Валери Симеонов за успешното развитие на всяка област е необходимо да се определят силните ѝ страни и характеристиките, които я отличават от останалите, за да се наблегне върху тях, като при реализацията на проекти това е много важно за целия бъдещ период. Той отбеляза, че подобряването на транспортната инфраструктура и създаването на предпоставки за добър икономически климат са едни от първите важни условия за успешни бизнес проекти и привличане на инвестиции.
По думите на Симеонов за област Търговище е много важно да бъдат създадени условия за устойчиво развитие на туризма, "защото историческите и природни дадености (на областта) са добра предпоставка, но възможностите все още остават неоползотворени".
От началото на програмния период 2021-2027 в област Търговище са сключени 13 договора по две оперативни програми - "Храни" и "Развитие на човешките ресурси", съобщи по време на събитието Антоанета Марчева, представител на Областен информационен център (ОИЦ) - Търговище. Тя допълни, че общините Антоново, Опака и Омуртаг имат по три сключени договора, а Търговище и Попово - по два. По Програмата за развитие на човешките ресурси са сключени осем договора на обща стойност над 3,1 млн. лева, като по процедура "Грижа в дома" ще продължи осигуряването на патронажна грижа и почасови интегрирани здравни и социални услуги в домашна среда във всички пет общини.
По думите на Марчева през програмния период 2014-2020 година в област Търговище са сключени 589 договора за близо 109 милиона лева по осем европейски програми. Почти 91 милиона лева е безвъзмездната финансова помощ, привлечена от всички 449 бенефициенти от петте общини.
Инж. Полина Радославова, главен експерт "Териториално и селищно устройство" към община Търговище, разказа за обновените сгради на четири образователни институции в Търговище, в които се обучават и възпитават общо около 1000 деца. Това са Първо основно училище "Христо Ботев", Детска градина (ДГ) "Снежанка";  ДГ "Приказка" и Детска ясла "Първи юни". С изпълнението на проекта са внедрени мерки за енергийна ефективност, благоустроени са дворните пространства, оформени са детски и спортни площадки, осигурена е достъпна архитектурна среда. Модернизацията е направена по проект, реализиран от общината по Оперативна програма (ОП) "Региони в растеж" (2014-2020).
Радославова добави, че общината продължава да търси финансиране за обновяването и на други сгради от образователната инфраструктура и в новия програмен период на Европейския съюз. Това е залегнало и в новия План за интегрирано развитие на Община Търговище. В края на миналата седмица са подадени проектни предложения за цялостно обновяване и модернизиране на четири училища и една детска градина по Националния план за възстановяване и устойчивост.
В община Опака имаме няколко социални проекта за предходния програмен период, като едни от най-важните са "Топъл обяд" и "Патронажна грижа+", заяви заместник-кметът на община Опака Бахар Мустафова. Тя подчерта, че с настъпване на КОВИД-19 и в условията на извънредната пандемична ситуация, предоставянето на топъл обяд се е оказало в голяма степен значима помощ, тъй като чрез нея е имало реална възможност най-бедните и уязвими хора да продължават да имат храна. Проектът е обхванал 370 души, като Мустафова изрази надежда в новия програмен период те да се увеличат до 400.
В община Омуртаг са реализирани 51 проекта по различни програми, финансирани с европейски средства, през изминалия програмен период 2014-2020 г., посочи Румяна Илиева, главен експерт "Европейски програми и проекти" в Община Омуртаг. Тя подчерта, че общинската управа в Омуртаг ще продължава да кандидатства и реализира проекти, които ще доведат до подобряване на инфраструктурата в населените места на общината и ще подпомогнат за предоставянето на допълнителни грижи и социални услуги за уязвимите жители.
Милена Божанова, заместник-кмет "Бюджет, финанси, общинска собственост, европейски програми и проекти" в Община Попово, сподели, че 27 жилищни сгради са с нов облик след въвеждане на мерки за енергийна ефективност, финансирани по Оперативна програма "Региони в растеж" през програмен период 2014-2020 г. По същата процедура - "Енергийна ефективност в периферните райони", Община Попово кандидатства и за финансиране на мерки за енергийна ефективност в общински и държавни сгради. "Надявам се Общинският съвет да приеме наредба за облика на града. Предвид че все повече започва обновяването на жилищните сгради, мисля, че наистина е необходимо Общината да има визия как искаме да изглеждат отделните райони на града и Централна градска част", коментира Божанова.
Значим и иновативен за Община Антоново социален проект представи Милка Иванова, главен експерт в дирекция "Устройство на територията, екология, образование и проекти". Проект "Социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности и подобряване достъпа до образование - Антоново" е на стойност над 860 000 лева и е финансиран по две оперативни програми (ОП) - "Развитие на човешките ресурси" и "Наука и образование за интелигентен растеж". Целта му е повишаване качеството на живот на участниците в целевите групи, създаване на условия за социално включване и намаляване на бедността чрез намиране на заетост и постигане на трайна интеграция на маргинализираните общности, включително на ромите.
От страна на бизнеса в конференцията се включи Иван Иванов, финансов анализатор във фирма "Гласко". Той сподели, че одобрените проекти на фирмата са три до момента, два от които вече са успешно приключили. Това са "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" (2007-2013 г.) и "Подобряване на производствения капацитет в "Гласко" ООД". Фирмата е спечелила и проект, който ще бъде реализиран през новия програмен период 2021-2027 г. по програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията".
Целта на проект "Европа в България: Общо бъдеще" е да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята за изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.
Следващата регионална конференция ще се състои на 8 март във Видин.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".
По материала работиха: Ивона Величкова, Александра Антонова и Елина Кюркчиева.