Назначеният за нов изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев ще инициира незабавна финансова ревизия на предприятието, за се види в какво състояние е то след отстраняването на досегашния изпълнителен директор Николай Маринов. Това каза Русев на пресконференция с директора на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров и юрисконсултът на "Ел Би Булгарикум" Силвия Секулова. 
Вчера вечерта от ДКК съобщиха, че изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е освободен от длъжност поради редица сигнали за нарушения и са назначени проверки. Решението за освобождаването на Маринов е взето на заседание на Съвета на директорите на ДКК. На негово място е назначен Владимир Русев.
Надявам се тази финансова ревизия да покаже какво е финансовото състояние на предприятието в момента, защото имам силни притеснения и подозрения, че чисто от оперативна дейност то е на загуба, но това тепърва ще го анализираме, коментира Русев. 
На пресконференцията бяха представени сигнали за нарушения от досегашния директор "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов.
Юрисконсултът на дружеството "Ел Би Булгарикум" София Секулова, която е на тази позиция в предприятието от 20 години, представи становище от името на работниците и служителите, в което те призовават Маринов "да спре ПР кампанията и манипулацията на общественото мнение в своя полза, за сметка на сриване на репутацията на "Ел Би Булгарикум". Сред сигналите за нарушения Секулова посочи, че Николай Маринов е сключил договор с две фирми посредници при изкупуването на мляко, като преди това има предизвестие за прекратяване на договорите за доставки с местни ферми и производители. Сключеният договор е с фирми посредници, които събират мляко и го доставят от чужбина - Унгария, Полша, Румъния, каза Секулова. За сравнение тя посочи, че цената към този момент на суровото мляко е около 1,10-1,15 лв., а цената, при която са сключени договорите с двете фирми "Уайт Голд Трейд" ООД и "И.С.А.К. -БГ" ЕООД е 1,53 лв. и 1,50 лв.
/следва/