По случай 120-ата годишнина на Народно читалище (НЧ) „Напред – 1903“ в Павел баня, местната администрация и културния институт правят допитване до жителите на общината за това какви нови форми на обучение биха искали да се организират в читалището. Това съобщава кметът Иса Бесоолу в официалната си фейсбук страница. Всички желаещи могат да попълнят анкетната карта, публикувана на интернет сайта на Община Павел баня. 
Читалище „Напред – 1903“ е основано на 1 януари 1903 година и вече 120 години отстоява заветите на своите учредители, записани в първия протокол, посочва Бесоолу. Той напомня, че през последните години екипът на читалището е вложил много усилия и средства за ремонт на залите и гримьорните, които не са ремонтирани от построяването на сградата. Обновени са и фоайетата и санитарните помещения. Ремонт беше извършен и в зала „Младост“, закупена беше и озвучителна техника за конферентни дейности и културни събития. В момента текат и ремонтни дейности в помещението, което ще се превърне в клуб на павелбанския кукерски състав, посочва още Иса Бесоолу. Предвижда се администрацията да кандидатства и по проект за цялостно саниране на сградата на читалището. 
Кметът коментира още, че ежегодно читалището печели проекти за обогатяване на библиотечния фонд и напомня, че за последните пет години са закупени над 700 нови книги. На сцената на читалището редовно гостуват театрални постановки и кинопрожекции, провеждат се и много концертни прояви от общинския Културен календар, посочва още Иса Бесоолу. 
Както БТА съобщи, през 2022 във фоайето на НЧ „Напред – 1903“ беше изграден интерактивен исторически център, който представя атмосферата на града от 30-те и 40-те години на миналия век и дава информация за някои от емблематичните личности на града и региона. 
Бесоолу подчертава, че ще продължи кандидатстването по всякакви програми, подпомагащи развитието на културата и изкуството в Павел баня, а в читалището ще бъдат реализирани редица нови дейности, свързани с децата и младите хора. Той призовава всички жители на града да дадат своите идеи за нови инициативи, които да бъдат реализирани през настоящата година.