Австриецът Давид Холцингер ще бъде гост диригент на Български камерен оркестър – Добрич в концерт на Осми март, се съобщава в сайта на местната управа.
Публиката ще чуе Интермецо оп. 8 от Франц Шрекер, Симфония за струнен оркестър № 9 от Феликс Менделсон и Дивертименто от Бела Барток. Концертът в Огледална зала „Нели Божкова“ в областния ще започне от 18:30 часа, а билети ще се продават на входа два часа по-рано.
Давид Холцингер е посещавал България като гост диригент на Русенската и Софийската филхармонии. Учи цигулка и оркестрово дирижиране в Музикалния университет „Карл Мария фон Вебер“ в Дрезден и Виенската консерватория. Основател и художествен ръководител е на ансамбъл EXEDRA, който се изяви на церемонията по откриването на Музикалния фестивал в Залцбург през 2017 г.
Посещавал е майсторски класове при Николас Паске, Марк Стрингър, Йоханес Шлаефли, Кристиан Клутиг и Петер Гелке. Бил е и главен диригент на оркестъра на Университета по технологии в Дрезден и Камерния оркестър на Диполдесвалде в Германия.