"Едно възможно начало" е новата книга на Тодора Радева. След 18 години мълчание, Тодора Радева предлага нова доза от своята „прецизна, изящна, нюансирана, сложна в значенията си и едновременно внушаваща лекота проза“ (Мирела Иванова), коментират издателите от ICU.
По думите им книгата под редакцията на Биляна Курташева е своеобразното продължение на сборника с разкази "Седем начина да увиеш сари около тялото" (2005). Новата колекция заплита 18 истории за болките, травмите, лутанията и самотата на всеки от нас тук, днес.
Премиерата е на 14 март в "Топлоцентрала". В началото на събитието танцови миниатюри с хореограф Цвета Дойчева и сценография на Ева Вентова ще потопят гостите в света на книгата. След това представянето ще продължи с разговор с Биляна Курташева. 
Някои от героите - Рая, Калоян, Иво, Нора - преминават от разказ в разказ и създават мрежа от сюжети, в които читателят има възможност да проследи състоянията им в нови ситуации. "Поставени в нов контекст, дори познатите вече разкази зазвучават с още по-дълбока психологическа достоверност, придобиват нови пластове смисъл и подчертават онази пряма и сурова връзка с неврозите на днешното. Героите се лутат из себе си и изкарват на показ белези и рани, които обикновено самосъхранително замитаме някъде в ъгъла", посочва критиката.
"Всеки разказ в тази книга ни отвежда право в сърцевината си, където тупти топлият зародиш на история, която вече е започнала и вероятно ще продължи. Героите се срещат и разделят из познати ни улици и площади; в домове, които и ние сме обитавали един ден или цяла вечност; в градове, някога наши; в тела, чиято болка продължава да ни държи будни, заедно, дори когато сме сами. Приятелство, любов, самота, непринадлежност, копнеж за близост, загуба... Тодора Радева пише на език, който незабелязано влиза в живота ни и разказва нашите истории. И така отнема частица от несподелимостта им", пише Надежда Радулова.
Тодора Радева е културен мениджър и писател. Завършва културология в СУ „Св. Климент Охридски“. "Седем начина да увиеш сари около тялото“ печели националната награда за дебют "Южна пролет“ (2005). Книгата е представяна на различни литературни фестивали в Созопол, Виена, Кикинда, Белград, Лайпциг, Франкфурт, Дармщат, Хайлдербег и е издадена на немски език през 2015 г.
Тодора е създател на фондация "Прочети София“, реализирала проектите "Литературни срещи“, "Скритите букви“ и "Литературни маршрути“. Програмен директор  на "Софийския международен литературен фестивал" (2013-2020).
/ДД