Три са получените оферти по обявената в края на януари обществена поръчка за проектиране и строителство на Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести в Бургас. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на местната администрация. Предстои в тримесечен срок Комисията по закона за обществени поръчки да оповести и ценовите оферти.
Според консултантите по проекта болницата ще струва около 70 млн. лева. 
Със свое решение днес Министерският съвет даде "зелена светлина" за създаването на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести "Св. Анастасия" ЕООД в Бургас. Здравното заведение се създава с Решение на Министерския съвет в съответствие с промените в Закона за лечебните заведения, уточняват от пресслужбата на МС. Разкриването ѝ ще бъде в унисон с анализите и препоръките, включени в Националната здравна карта на дългосрочните нужди от здравни услуги приета в края на миналата година, а в рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според което новите дейности "ще бъдат предвидени във финансовите планове на НЗОК за периода от 2027 година". С разкриването на болницата трябва да се осигури специализирано и комплексно лечение на пациентите не само в област Бургас, но и в целия Югоизточен район.
Припомняме, че работата по проекта за детска болница в Бургас започна преди повече от две години. В средата на май миналата година, международният екип от консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /ИДОМ/ представи пред общинските съветници в Бургас идеен проект за бъдещото лечебно заведение. В него се предвижда сградата да бъде на 8 етажа, в които ще са разположени няколко основни сектора - амбулаторно отделение за консултации и диагностика, спешно отделение, стационарен блок със 133 легла, от които 10 интензивни, разпределени в 5 клиники и 15 отделения по отделните специалности. Избраният терен се намира в непосредствена близост от най-голямото лечебно заведение в града - УМБАЛ-Бургас. 
Многопрофилната болница за активно лечение на деца в Бургас е включена и в проекта "Модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен регион", който обединява общините от областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен. На този етап финансирането не е напълно уточнено. Като един от евентуалните източници местната администрация посочва европейската програма "Развитие на регионите" 2021 – 2027 година, собствени средства на Община Бургас и кредитни такива от Европейската инвестиционна банка. Съветниците в Бургас вече гласуваха положително искането на администрация за изтегляне на кредит в размер на 25 млн. лева. Водят се и разговори за държавно участие от страна на здравното министерство.