Една нация, която няма деца, няма хора, няма и бъдеще. Това е причината, поради която избрах за корица на новата си книга “NEXT.BG” да сложа детска количка на фона на демографската пирамида на България. Това каза за БТА икономистът Николай Василев по повод новата си книга.
Василев е заместник министър-председател, министър на транспорта и съобщенията, министър на държавната администрация и административната реформа в коалиционното правителство на Сергей Станишев (2005 - 2009 г).
Представянето на книгата “NEXT.BG” ще се състои на 27 февруари 2023 г. (понеделник), от 18:30 ч., в  зала "Васил Левски" на Хотел Hyatt Regency Sofia. Книгата съдържа над 40 глави и коментира широк спектър от въпроси на държавното управление и икономическата политика.
Николай Василев разказа, че е решил да напише книгата, когато е видял, че след изборите през октомври миналата година, отново се очертава задънена улица и отново България няма да има правителство.
"Реших да я напиша бързо и да я публикувам преди началото на следващата предизборна кампания", посочи той. Смятах, че имам доста неща, които да кажа и които са се натрупали през последните години по света и в България. Случиха се много нови явления - пандемията, войната в Украйна, цените на енергията, новата бюджетна политика, която аз не одобрявам, затова реших, че имам какво да кажа, добави авторът.
Василев бе категоричен, че демографският въпрос е основен, и именно затова е избран за корица на книгата. Ако я караме така, нашата нация ще продължи да намалява до степен, до която тя няма да бъде жизнена. На фона на увеличаващото се население в Африка и други части на света, някой ден ние може да бъдем смачкани, защото няма да имаме хора, коментира авторът.
Относно отлагането на членството на България в еврозоната Николай Василев коментира, че от 2005 г. насам, с кратки проблясъци през 2009 г. и 2019 г., липсва политическа воля за приемане на страната ни в еврозоната. По думите му политическа воля е имало в началото на първото правителство на Бойко Борисов и в края на третото, когато Владислав Горанов е направил необходимото, за да влезе страната ни в чакалнята на еврозоната. Нито преди това, нито след това, в последните 17 години има други проблясъци, коментира Василев.
Той посочи, че политическа воля за влизане в еврозоната е липсвала и в рамките на последните пет правителства, от които четири служебни и едно редовно. Василев припомни, че именно при първото служебно правителство на Румен Радев с министри Кирил Петков и Асен Василев е била отложена датата 1 януари 2023 г. и сме били отделени от Хърватия за след 1 януари 2024 г. Служебни правителства не трябва да правят такива резки движения, каза икономистът.
Николай Василев коментира, че липсва информационна кампания за еврото, въпреки че миналата година е бил гласуван бюджет в размер на 10 млн. лв. Самата бюджетна политика на последните правителства водеше към отдалечаване, а не приближаване до еврозоната - защото с тези дефицити не може да се влезе в еврозоната, а инфлацията бе следствие от бюджетната политика, обясни икономистът.