Актьорът Мартин Петков отправя послание към малки и големи с героя си Филип от "Феята от захарницата". Премиерният спектакъл на театър "София" се играе на сцената на "Сълза и смях".
"Моят герой е едно свито, интровертно момче, което всъщност е много интелигентно. Има силен афинитет към музиката. Направил си е собствени барабани вкъщи - с консерви, тенджери и така нататък. Като цяло е много чувствително момче, казва, че е човек на изкуството - и по това някак прилича и на мен самия", разказва актьорът пред БТА. 
"Посланията, които моят герой отправя към децата и към всички, е, че може и с добро да се случат нещата. А той наистина е един много чист и добър човек. И да, всички го мачкат в училище, и всички му се подиграват, но в крайна сметка успява да получи това, което иска, и доброто успява да възтържествува", допълва Мартин Петков. 
"Феята от захарницата" е по едноименната поредица книги на Катя Антонова. Режисурата, рисунките и драматизацията на постановката са на Елза Лалева, която поставя в Столичния куклен театър. Участват Елеонора Иванова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Мила Банчева, Юлиан Малинов, Николай Върбанов, Николай Димитров. Сценографията и костюмите са на Петя Караджова, композитор е Мира Искърова, мултимедия - Димитър Сарджев.
"Исках да се оттласна от книгата за феята Ванилия и същевременно да съм вярна на авторката и духа ѝ. Искаше ми се да се получи спектакъл за "приключението порастване". За Филип и Ванилия, и техния леко критичен поглед към света на възрастните. За копнежа по приятелство, яснота, справедливост... за крилата от вдъхновение, които са ти нужни. За вдъхновението, което феите даряват. За траекторията на духа, която всеки може да си очертае, стига да си е намерил фея", коментира Елза Лалева.
/ДД