Във Венеция се наблюдава спад на нивото на каналите средно на всеки 2-3 години и явлението не е свързано със засушаване. Това съобщи Масимилиано Фацини, един от водещите италиански климатолози, специалист от Италианското общество за консервационна геология, цитиран от ТАСС.
Според него тази ситуация се дължи на няколко фактора, включително на атмосферното налягане и на сизигийните приливи. Фазини обясни, че при сизигия в астрономията „говорим за ситуация, в която Луната, Слънцето и Земята се подреждат в една линия“, което има мощен ефект върху водните маси на Земята. „Разбира се, допълнителен фактор е, че в Италия от поне 10 дни има високо атмосферно налягане“, каза ученият и добави: „Сушата обаче няма нищо общо с това.“
Фазини отбеляза, че комбинацията от тези два фактора „води до необичайно ниски водни нива, които обаче не са изключителни, защото подобна ситуация се случва средно на всеки 2-3 години“.
За последен път силен спад на нивата е наблюдаван през 2019 г., припомни експертът. „Тогава имахме абсолютно същите стойности, нивото на водата падна с около 60 см под средното“, обясни той. От сряда в Италия „налягането ще започне да намалява и ситуацията ще се нормализира“, обясни климатологът.
Обикновено намаляването на нивото на водата във Венеция се случва в края на зимата. През последните дни малките канали в града почти напълно пресъхнаха, превръщайки се в кални, заблатени водни площи със заседнали гондоли, което разстрои много от гостите на града, дошли за карнавала, който приключи във вторник.