Тази година се очаква да започне строителството на ново училище в район „Студентски“ в София. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери строителните дейности по саниране на 37 СУ „Райна Княгиня“ в район „Люлин“. 
Фандъкова допълни, че Министерството на образованието е предоставило терен за училището в район „Студентски“. Това е много важен проект, защото до момента няма училище в района, каза столичният кмет. 
Очаква се тази година да започне строителството на училище и детска градина в квартал „Манастирски ливади - Запад“ в район „Витоша“, посочи Фандъкова. 
Най-старото училище в район „Люлин“ 37 СУ „Райна Княгиня“ е със завършен проект за енергийна ефективност, отбеляза Фандъкова. Училището разполага и с нови физкултурен салон и спортно игрище. 
Очакваните икономии ще бъдат между 20 и 30 % и това се е потвърдило още през януари, когато температурите навън са били минусови, а тези в класните стаи около 23 градуса, каза директорката на училището Цветомира Георгиева. „Дори съм заявила намаляване на подаване на топлоенергия. По мои груби сметки, ще спестяваме около 3000 лв. месечно, като тези пари ще отиват при децата и учителите“, допълни Георгиева. 
37 СУ „Райна Княгиня“ е едно от двете училища в район „Люлин“, които са спечелили проекта за енергийна ефективност на Министерството на образованието, каза Йорданка Фандъкова. По думите й общо 10 училища в Столична община са получили финансиране по този проект, а в още две училища е започната работа по оперативна програма „Региони в растеж“. Кметът заяви, че това са ключови проекти за училищата и детските градини, защото намаляват потреблението на енергия и сметките, а спестените пари остават за децата и учителите. Освен това са и мерки за борба с климатичните промени, допълни тя. 
В София се работи по идеята за захранването на училища с фотоволтаични инсталации. Първите стъпки към енергийната ефективност са направили преди години - със захранването на детска градина №140 „Зорница“ в район „Кремиковци“ с термопомпа. Вече много детски градини в столицата имат слънчеви панели. Работим по проект за две детски градини в район „Кремиковци“, които ще се отопляват с геотермална енергия, допълни Фандъкова.
Програмата за енергийна ефективност е започнала и в здравните заведения в София, като вече има две поликлиники с инсталирани соларни панели. Първа градска болница е първата общинска болница, в която също се изпълнява проекта за фотоволтаична система, каза още кметът.