Областната администрация в Бургас разполага с оферта за изготвянето на инвестиционен проект, с който бъде укрепена крайбрежната алея към бургаския кв. "Сарафово", съобщиха от администрацията на областния управител проф. Мария Нейкова. Тя вече е отправила искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за финансиране на дейностите по укрепването на терените, засегнати от ерозионни и абразивни процеси. 
„След направените констатации на комисията се установи необходимостта от извършване на спешни мероприятия по заскаляване и укрепване на алеята, за да се запази от морската вода и отводняването на съседната територия. Областна администрация - Бургас направи проучване и разполага с оферта за изработване на инвестиционен проект, който ще бъде възложен от областния управител, след осигуряване на необходимите финансови средства“, разясни Мария Нейкова, цитирана от пресслужбата на областната администрация. 
Отправеното искане е за сумата от 116 760 лв. с ДДС. Средствата, уточнява Нейкова, ще се използват за проучване и изготвяне на проект за възстановяване на пешеходната и велосипедна връзка между бургаските солници и кв. "Сарафово". При необходимост ще бъдат поискани допълнителни средства за проектиране на дейности, установени в процеса на проучването и проектирането, както и средства за изпълнението на проекта по възстановяването на алеята. 
Заради проливните дъждове миналата година в района на крайбрежната алея, която се използва като пешеходна и велосипедна връзка между Солниците на Бургас и кв. "Сарафово", се появиха пукнатини и пропадания. Със заповед на областния управител бе назначена междуведомствена комисия, включваща представители на Областна администрация - Бургас, Община Бургас, „Геозащита“ ЕООД - Варна и РД ПБЗН-Бургас, които направиха оглед на проблемния участък. И към този момент на места е поставена сигнализация от Община Бургас за опасност от пропадания на част от алеята в морето, но преминаването не е преустановено напълно.