Световнопризнати специалисти в сферата на танца пристигат на 3 и 4 юни в София,  за да работят с млади таланти в рамките на международното танцово събитие. Dance Grand Prix Sofia събира участници от елитни школи от България, Италия, Румъния, Гърция, Молдова, Сингапур, съобщават организаторите.
Талантливите деца и младежи ще се включат в серия от майсторски класове, по време на които ще имат възможност да придобият умения, знания и квалификация. В рамките на конкурсната част на събитието изпълнителите ще се представят пред международно жури.
УЧАСТНИЦИТЕ
Дамяно Бизоци е танцьор, хореограф, режисьор. Сред най-значимите му проекти се отличават "Парижката света Богородица", "Тоска" (от Лучио Дала), "Дракула", "Жулиета и Ромео", "Питър Пан", "Пепеляшка" със световни турнета, както и холивудските продукции "Nine" (9) на Роб Маршал (режисьор на "Чикаго"), "The Tourist" ("Туристът"). Сред последните му творби със световни премиери са балетът "Алиса в страната на чудесата" и мюзикълът Jack Pazzia e Amore ("Джак Изкормвачът"). Дамяно журира в европейски фестивали, а майсторските му класове в Италия и Румъния са винаги препълнени. Сред наградите, които е получил през годините се отличават тази за талант в хореографското изкуство, присъдена му от Ватиканската швейцарска гвардия и европейско отличие за хореография, връчено му в Рим през ноември 2022г. Директор е на международния танцов конкурс W La Danza, Италия. В момента Дамяно подготвя нови проекти, а прави и планове скоро да постави спектакъл у нас.
Изабела Макгуайър Майес, международен инструктор и ментор, на 15 години е приета в престижното танцово училище "Академия Ваганова", Русия. Тогава тя е най-младата чужденка, приемана в елитното училище. След като се дипломира успешно, Изабела е приета в Михайловски балет, а след няколко години става прима в трупата на балет "Айфман". След години на едни от най-престижните световни сцени, Изабела решава да се посвети на младите таланти и започва работа като инструктор и ментор. Днес Изабела обикаля цял свят да работи с млади танцьори, школи и да консултира хореографи, а нейната интернет платформа BWI помага на хиляди таланти да се усъвършенстват и да постигат целите си. 
Грант Мартин Скругс е професор в танцова академия "Манхайм". Обучението му започва в Ню Йорк под ръководството на Стенли Уилямс, Ричард Рап и Андрей Крамаревский в School of American Ballet. Неговата професионална кариера започва в трупата на "Ню Йорк сити балет" и "Бостън балет". Оригинални роли за него са създавани от хореографи като Туила Тарп, Стивън Байнс и Едуард Туисант. Премиер балетист е в трупата на балет "Тълса", балет "Индианаполис", Щатс театър Висбаден, Милуоки балет и други. Гостува като премиер балетист в Национален балет - Мексико, балет Сантяго, Милуоки балет и много други. Работи като преподавател в Щатс театър Висбаден, балет Олимпик, Хюстън балет, Западноавстралийски балет, Щатсбалет Берлин, Женева балет, Опера Лион и други. От 2016 работи като професор в Танцова академия Манхайм, Германия. Журира в редица международни конкурси в Германия, Испания, Италия, Бразилия, води майсторски класове по цял свят.
/ДД