Германия обяви за персона нон грата двама служители на иранското посолство и им нареди да напуснат страната - стъпка в знак на протест срещу смъртната присъда, която германски гражданин получи в Иран, каза в изявление днес външното министерство, цитирано от Ройтерс.  
Иранският шарже д'афер също бе извикан за разговор по въпроса, каза външният министър Аналена Бербок. "Той беше уведомен, че не приемаме грубото нарушаване на правата на германски гражданин", допълни тя.  
"Призоваваме Иран да отмени смъртната присъда на Джамшид Шармахд и да му даде възможност за справедлив процес на обжалване, основан на върховенството на закона", добави тя.
Германецът от ирански произход Джамшид Шармахд беше осъден на смърт по обвинения в застрашаване на обществената сигурност, предаде вчера правосъдният портал "Мизан".
Присъдата може да бъде обжалвана, отбелязва Ройтерс.
Иран обвини Шармахд, който има и американско гражданство, че е оглавявал промонархистка групировка, обвинена в извършването на взел жертви бомбен атентат през 2008 г. и в планиране на други терористични атаки в страната.
Бербок нарече вчера присъдата "абсолютно неприемлива" и добави, че Шармахд е бил лишен от правото на справедлив процес, а на министерството е бил забранен достъп до консулството.
Напрежението между Иран и Запада се увеличи през последните месеци, което се отрази и на опитите да се възобновят буксуващите разговори за ядрената програма на Техеран. Германия е решително подкрепя санкциите на Европейския съюз срещу Иран, наложени заради репресиите на иранските власти срещу протестите.  ЕС възнамерява да разшири обсега на санкциите, като включи в него иранци, свързани с войната на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.