Проблемът, който още сега трябва да получи много сериозно внимание, е увеличаващият се некомплект на военнослужещите. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов при откриването на годишната конференция на началника на отбраната на тема: „Предизвикателствата на текущата среда за сигурност и процесите в НАТО към готовността и развитието на способности на Въоръжените сили“. Крехката положителна тенденция за поетапно запълване на вакантните места беше прекъсната през 2022 г., добави министърът.
Димитър Стоянов призова по време на конференцията да бъдат набелязани и обсъдени конкретни мерки за задържане и набиране на военнослужещи в съвременните условия на пазара на труда. Освен увеличаване на възнагражденията, в краткосрочен план може да се търси съдействие от общините за настаняване в детски градини, възможности за трети пенсионен стълб и други области на социалната политика, коментира той.
Войната в Украйна фундаментално промени средата за сигурност, смята Стоянов. „Живеем в нов, несигурен свят, в който тоталитарните режими все повече ще разчитат на военна сила за постигне на политически цели“, каза още министърът.
В процес на разработване е нова национална отбранителна стратегия и предстои преглед на плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., както и разработване на всеобхватна финансово обоснована програма на инвестиционни разходи в отбраната до 2032 г., обясни Димитър Стоянов. Той добави, че са нужни значително по-големи разходи за отбрана.
В НАТО се обсъжда приемането на ангажимент за ниво на разходите за отбрана от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) не като таван, а като минимална отправна точка за тяхното нарастване, посочи министърът. 
Амбицията е да бъдат стартирани най-належащите инвестиционни проекти, които да бъдат разгледани максимално бързо от следващото редовно правителство и 49-ото Народно събрание, каза още Стоянов. По думите му с най-висок приоритет е този за бронирани машини за Сухопътните войски. „2023 г. трябва да бъде запомнена с договор за нови бронирани машини“, допълни той.
Само с повишаване на възнаграждението трудно можем да бъдем конкурентни на пазара на труда, коментира в началото на февруари началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.