Руският парламент предприе днес действия за суспендиране на участието на Москва в договора за ядрените оръжия Нов СТАРТ, обвинявайки САЩ и Запада за провала на последното останало споразумение между Вашингтон и Москва за ядрените оръжия, предаде Ройтерс.
Путин обяви вчера преустановяването на участието на Русия в договора споразумението в ключовото си обръщение към парламента, докато американският президент Джо Байдън обеща да продължи да подкрепя Киев броени дни преди първата годишнина от руската "специална военна операция" в Украйна.
По време на днешната сутрешна сесия на Държавната дума (долната камара на руския парламент) депутатите гласуваха предложението за суспендиране на договора, което след обяд, след 15 ч. местно време (12:00 ч. по Гринуич) ще бъде внесено за гласуване и в Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, отбелязва агенцията.
Предприетите действия от страна на руския парламент са отговорът, който Русия отдавна трябваше да даде на откритата война, която САЩ и НАТО обявиха на Русия, каза бившият руски президент Дмитрий Медведев, който днес е заместник-председател на руския Съвет по сигурността.
"Бяхме принудени да вземем това решение заради войната, която ни обявиха САЩ и други страни членки на НАТО. То ще има огромен отзвук в цял свят и най-вече в САЩ", написа Медведев в "Телеграм".
Медведев призова също за включването на ядрения арсенал на Великобритания и Франция в бъдещи споразумения за контрол на ядрени оръжия между Русия и Запада.
Първоначалната реакция на Запада на решението на Русия да преустанови участието си в договора за ядрените оръжия Нов СТАРТ не показва желание за преговори, каза Кремъл, цитиран от Ройтерс.
На въпроса при какви условия Русия може да се присъедини отново към споразумението говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всичко зависи от позицията на Запада.