Повече от месец откакто приятелят ми Гого си отиде от този свят с неопетнено име, от медиите разбирам, че се водят ужасни полемики около групата “Тоника”.

Ситуацията е следната: Ева е засегнала в свое изказване или интервю Диомов и той се чувства обиден. Решението му е да забрани на състава да изпълнява негови песни и дори настоява пред Ева, Драго, Милица и Ралица да сменят името на групата от “Тоника” на “Домино”.

Такива известни, доказани музиканти, обичани от публиката, някога рамо до рамо на сцената - а днес враждуващи...

Натъжих се и премисляйки събитията, си спомних, че всъщност Гого ни напусна с мъка в душата.

Ще си позволя едно поетично отклонение, което е в унисон с мислите ми:

“Ако делата небесни се ръководеха от справедливостта,

всички действия на Небето биха били приемливи!

И ако справедливостта движеше деянията на Съдбата,

никога душите на достойните нямаше да бъдат огорчавани!”

Омар Хайям


Цитирам този рубай, защото в мъдростта на древните винаги има поучение за “днес”. В името на справедливостта.

Сега, когато пиша тези редове, аз съм убеден, че не мога да остана безучастен към случващото се. Чувствам, че трябва да изразя своята позиция - още повече че тя е повлияна от разговорите ми с Гого и общуването ни в групата, така че това не е само мое мнение, а е мнение на музикантската общност, в която съм живял: Гого, Ева, Драго, Милица, Ралица и много други - Панайот Панайотов, Христо Кидиков, Маргарита Хранова.

Диомов се базира на своите авторски права. За непрофeсионалисти тази тема е сложна и объркана, затова ще се опитам да поставя яснота.

Диомов като творец на песните, създател на групата, си позволява да ги забрани и наложи волята си. Но кой родител има власт над живота на децата си и може да се държи като собственик, притежател на съдбите им? Кой би затворил децата си и скрил от хората? Претенциите да бъдеш “баща”, изисква да има и “майка”!

“Тоника” не е творение на един човек и не е притежание на един човек!

Спомням си един случай и тук е мястото да го вмъкна: мой познат композитор (няма да цитирам име) беше написал хубава песен и сподели с мен: Дадох я на изпълнителя и не можах да я позная.

Певецът е този, който довършва композицията.

Гласовете на изпълнителите - техните творчески дарби, тяхното усърдие са "майката" на всяко песенно творение.

Ако се замислим, ще си зададем въпроса: а този, който пише текстовете на песните? За него и дума не се споменава...

И това като че ли е присъщо за България - да се игнорира авторът на текста. Ами кой е той? Той е никой - ни “баща”, ни “майка”. А според мен той е истинският творец на песента, защото една песен без хубав текст изчезва... Нима може да съществува песен без думи?

Нека да попитаме Пейо Пантелеев, Иван Ненков и други талантливи поети и текстописци биха ли забранили на своите “деца” да имат собствен живот?

И какво излиза от цялата история? Че всички изпълнители на песни трябва да се превърнат черноработници на композиторите? Нима от това се нуждаем в тази пошлост, царяща в обществото ни - да секнат песните, които хората обичат - заради хонорари, заради парите?...

Не съм против авторските права, но нека те се отнасят за записи в студиа с комерсиална цел.

А концертите са директен контакт с хората, с истината. Това е живата музика! Как ще убиеш живата музика? Това е престъпление към изкуството! Изпълнители като Ева, Драго, Милица, Ралица не заслужават това.

Аз лично гарантирам, че те са прекрасни музиканти и достойни хора.

На Ева, която е по-емоционален човек и понякога избухлива, трябва да ѝ простим. Тя изживя много трагични моменти далеч от сцената. Ева е добра и талантлива.

Според мен реакцията на Диомов е един премерен удар, за да държи нещата в свои ръце, а сблъсъкът с Ева е само “камъчето, което обръща колата”...

Композиторът не може да обсеби всички права. Изпълнителски права имат и певците. Ева, Милица, Ралица, Драго са достойни да продължат да надграждат така красиво започнатото с Гого.

Надявам се, че Диомов ще осъзнае грешката си и ще се откаже от намерението си да пречи на “Тоника”.

Всеки може да сгреши. Но е нужно всеопрощение. Нужно е на хората добротата да е в повече, а не агресията, която руши...

И дано духът на Гого бъде с това омиротворен!

Яким Якимов, един от основателите на "Тоника"