Въпросът, който вълнува българското общество една година след началото на конфликта е гарантирана ли е сигурността и отбраната на страната. Това каза на брифинг пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Българските граждани трябва да се чувстват защитени, осигурени на база на това, което предприехме в национален мащаб, добави той. 
Адм. Ефтимов отбеляза, че за тази една година се е повишила готовността на редица въоръжени сили. Като успех той отбеляза създаването на многонационална бойна група на територията на България. 
В момента разполагаме с едно готово формирование на наша територия, което ясно показва ангажимента на нашите съюзници, солидарността по отношение на сигурността и отбраната на България и на целия югоизточен фланг на НАТО, посочи адм. Ефтимов. 
По думите му следва да бъде сформиран многонационален Щаб, с възможност за командване на национални и съюзни формирования, но за това ще бъдат необходими инфраструктурни инвестиции и инвестиции в комуникационни системи. 
Адм. Ефтимов подчерта, че като началник на отбраната се надява да има по-голяма подкрепа за модернизацията на Българската армия, особено в ситуация, в която има война близо до границите ни. 
Няма да спираме да работим по проектите и амбицията ни е, въпреки че не беше приета програмата за инвестиционни разходи от Народното събрание, ние да бъдем на такъв етап, който да позволи бърза реализация на определени проекти, заяви той. 
Адм. Ефтимов посочи, че за съжаление проблемът с некомплекта в армията остава. Той обясни, че затова ще бъдат предприети мерки във вътрешноведомствен състав по отношение на политиките за човешките ресурси, така че да бъдат осигурени на младите офицери условия на труд, съобразно техните очаквания и да реализираме техния потенциал. 
По думите му няма смисъл от модернизационните проекти, ако не може да се осигури подготвен и мотивиран човешки ресурс.