Ръчно изработените мартеници, в които са вложени естествени материали, като памук, вълна и дърво са предпочитаните сред купувачите в Кърджали за предстоящият празник, вещаещ идването на пролетта.
Повечето от търговците на импровизирания мартенски пазар на площада в центъра на града сами произвеждат мартениците си. А за да се доближават максимално до българския бит, издирват материалите които влагат - платове и шевици, които да доближат Пижо и Пенда в окраските им до българските народни носии.  
Продавачите споделят, че купувачите все повече държат мартеничката да е от вълна. За мъжете да е за ръка, а за жените да се доближава до бижу, което, след като видят първия щъркел или цъфнало дърво, да продължат да носят. Впечатление на търговците прави, че тази година хората търсят мартеници за подарък основно с магнит. 
И въпреки, че тенденцията е към търсене на автентичното, то при мартениците за деца водещи са днешните детски филмчета по различните детски телевизионни канали.
Мартенският пазар в Кърджали буди и интереса на гостите от Турция, които пренасят традицията зад граница, като купуват мартеници, за да ги подаряват на приятели, прибирайки се в южната ни съседка.  
Цените са от лев и петдесет до пет лева за мартеничка, която се носи. А за мартенските декорации на места надхвърлят и двадесет лева, в зависимост от това колко е голяма декорацията.