Укрепването на фундаменталните научни изследвания в Китай е наложително за постигане на по-голяма самостоятелност и развитие на технологиите, като това е единственият начин страната да стане световен лидер в тази област. Това е заявил китайският президент Си Цзинпин пред третата групова учебна сесия на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия, информира агенция Синхуа.
Китай трябва да разреши въпроси, свързани с ключови технологични области, започвайки от основите, съобщиха държавните медии, тъй като страната се сблъсква с нарастващ брой предимно американски контрол върху износа на модерни технологии.
"За да се справим с международната научна и технологична конкуренция, да постигнем високо ниво на самоувереност и самоусъвършенстване (...) ние спешно трябва да засилим фундаменталните изследвания и да разрешим ключови технологични въпроси, започвайки от източника", е казал китайският държавен глава.
Призивът му идва в момент, когато азиатският гигант е изправен пред растящи затруднения, свързани с експортните ограничения от страна на Запада срещу китайския полупроводников сектор. През януари Япония и Нидерландия се споразумяха да спазват мерки, ограничаващи достъпът на китайски компании до западни полупроводникови технологии, стъпка, която американското правителство обяви през октомври 2022 г., припомня Ройтерс.
Първоначално санкциите на САЩ бяха насочени към китайски покупки на усъвършенствани изчислителни чипове с изкуствен интелект, както и оборудване, което производители на подобни чипове биха могли да използват.
Президентът Си е съобщил още, че е необходимо да се разшири наборът от първокласни технологични таланти в Китай, препотвърждавайки свои думи от 2021 г., според които до 2035 г. Китай "трябва да се нареди сред водещите страни в света по отношение на нашите стратегически и технологични сили и нашата армия от висококачествени таланти".
Същевременно китайските власти призоваха днес държавните компании постепенно да прекратят използването на четирите най-големи международни счетоводни фирми, така наречената "Голямата четворка" на международните одитори: "Ърнст енд Янг" (EY), "Делойт" (Deloitte), Кей Пи Ем Джи (KPMG) и "ПрайсуотърхаусКупърс" (PricewaterhouseCoopers). С този си ход Пекин цели да овладее влиянието на западните одиторски фирми, сигнализирайки за продължаващи опасения относно сигурността на данните, предаде Блумбърг.
Финансовото министерство на Китай е сред институциите, които дадоха неофициални насоки на някои държавни предприятия миналия месец, призовавайки ги да прекратят договорите си с четирите одиторски фирми, пише в доклад, цитиран от хора, запознати с въпроса.
Докато офшорните дъщерни дружества имат право да използват глобални одитори, техните фирми майки са били призовани да наемат местни китайски или хонконгски счетоводни услуги, е посочил един от източниците.
От китайското Министерство на финансите, както и четирите одиторски фирми, не отговориха на запитване за коментар по темата.