Нито президентът на Русия, нито президентът на САЩ днес говориха за мир, а само за победа над другата страна. За Путин истината е на страната на Русия, за Байдън истината е на страната на Украйна. Така че вървим към по-нататъшна ескалация на конфликта. Никой не иска да приеме решение по средата, заяви вчера сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизия Пинк от Абу Даби, пише белградският вестник "Данас".
Няма съмнение, добави той, че ситуацията е тежка и ще бъде още по-тежка, но промени няма да има, посочи той, за 24 или 48 часа на бойното поле в Украйна. Вучич каза, че очаква "засилени атаки от руска страна и подготовка на украинската защита през следващите месеци".
Сръбският президент отбеляза, че "за нас е изключително важно да се концентрираме върху себе си и да се опитаме да излезем от кризата и внимателно да наблюдаваме какво се случва там".
"Да запазим мира и да укрепим икономиката си. Не можем да участваме в надпреварата във въоръжаването, но трябва да се въоръжим, да изберем да купуваме по-евтини оръжия", заяви Вучич.
Трябва да използваме родната отбранителна индустрия, посочи той, в смисъл на напредък на нашата икономика, повишаване на стандарта на нашите граждани, брутния вътрешен продукт и пенсиите.
Няма нито една страна в Европа, като Сърбия, която да е устояла на налагането на санкции срещу Русия, посочи Вучич. Според него Западът ще иска да вземе картата на Косово от ръцете на Путин и ще бъде още по-трудно от гледна точка на санкциите.
"Слушам това от една година, но досега се придържахме към нашата политика и вярвам, че ще можем да я продължим и в бъдеще, заяви сръбският президент.
 Той подчерта, че "Сърбия има своя политика, сериозна и отговорна, независима".