Пианистката със световна кариера Пламена Мангова се завръща отново с концерт в родния Плевен на 2 март. Гостуването е част от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината на Плевенската филхармония, съобщиха за БТА от културния институт. Музикалното събитие ще бъде в зала „Емил Димитров” на Народно читалище „Съгласие 1869”.
Именитата артистка ще се представи като солист в Концерт за пиано и оркестър №4 от Сергей Рахманинов, с което в Плевен ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на автора. Гост-диригент ще бъде Александър Гордон. В програмата е включена още една знаменита творба от световното музикално наследство – Симфония №8 „Недовършена” от Франц Шуберт.  
Меломаните в Плевен помнят гостуването на Пламена Мангова в края на миналата година, когато под диригентството на Григор Паликаров беше представен вторият концерт за пиано от Лист. Тогава пред БТА пианистката разкри, че творбата на Лист й е донесла много успехи и щастие в живота. През 2007 г. Пламена Мангова е участвала с този концерт на финала на световния конкурс „Кралица Елизабет”. Това бе феноменално за моето израстване и за кариерата ми - свирила съм концерта на различни континенти, а не бях го свирила в родния Плевен, добави Мангова.
БТА припомня, че именитата плевенчанка е търсен концертен пианист по престижните световни сцени от началото на новото хилядолетие и е удостоена с много международни награди за изпълнителско майсторство.
Места за новата среща с нея в Плевен могат да се ангажират от билетните центрове на Плевенската филхармония.