Базираният в Холандия автомобилостроителен гигант "Стелантис" (Stellantis) обяви подобрение на приходите си през 2022 г. в сравнение с предходната година, като същевременно анонсира, че ще пристъпи към процедура за обратно изкупване на свои акции, предаде ДПА.
От "Стелантис" посочиха, че постъпленията за изминалата година са нараснали с 18 на сто до 179,5 милиарда евро от 152,1 милиарда евро през 2021 г., заради адекватно на пазара ценообразуване, благоприятен микс от предлагани модели и постъпления от положителни обменни курсове.
Нетната печалба от продължаващи операции се е увеличила до 16,7 милиарда евро от 13,3 милиарда евро през миналата година.
Компанията също така ще извърши обратно изкупуване на свои акции на стойност до 1,5 милиарда евро, които трябва да бъдат изкупени до края на 2023 г.
"Стелантис", чийто марки включват "Пежо" (Peugeot), "Фиат" (Fiat), "Опел" (Opel), "Додж" (Dodge) и др, предложи дивидент от 1,34 евро на акция, който да бъде изплатен на 4 май на акционерите в регистъра към 25 април.
Коментирайки резултатите, главният изпълнителен директор Карлос Таварес заяви: "В допълнение към нашите рекордни финансови резултати и целенасоченото изпълнение на стратегическия план Dare Forward 2030, ние също демонстрирахме ефективността на нашата стратегия за електрификация в Европа. Сега разполагаме с технологията, продуктите, суровините и пълната екосистема на батериите, за да поведем същото трансформиращо пътешествие в Северна Америка, започвайки с първите ни напълно електрически автомобили "Рам" (Ram) от 2023 г. и "Джийп" (Jeep) от 2024 г."