Не на тормоза, но не само за ден – това послание отправиха ученици от Основно училище „Иван Вазов“ към своите съученици. Днес от учебното заведение се включиха в отбелязването на Световния ден против тормоза в училище, известен още като Деня на розовата фланелка. Тази сутрин представители на Ученическия съвет посрещаха всички ученици и им закачаха значка от картон във формата на розова фланелка.
От няколко години в ОУ „Иван Вазов“ традиционно се отбелязва Денят на розовата фланелка, обясни педагогическият съветник в училището Кирил Георгиев. „Тази година избрахме този начин – с раздаването на „фланелки“. Освен това още в началото на седмицата призовахме всички деца на днешния ден да дойдат облечени в розово“, каза той.  
Необходимо е да се напомня на учениците, че тормозът има различни лица, отбеляза Кирил Георгиев. „Ние винаги ги учим на толерантност, учим ги на съпричастност. Затова този ден го отбелязват с ентусиазъм и почти всички ученици се включват. За да покажем на тези, които понякога се опитват да бъдат по-груби, по-нетолерантни, че би трябвало да бъдат по-добри“, отбеляза педагогическият съветник. 
Тормозът е последователно, умишлено и лошо поведение, за да бъде причинена вреда на други хора – това разказваше днес на своите съученици Раиса Росенова, председател на Ученически съвет. „Най-често тормозът е във вид на физически атаки, вербални заплахи, обиди и други подобни изяви. Подобно поведение може да причини както физически, така и психически травми“, обясни тя. 
Открит урок се проведе в един от първите класове. Класният ръководител на 1"б" клас Вили Миладинова разказа на децата как се появява инициативата за отбелязване на Деня на розовата фланелка. Тя се заражда в Канада, където в знак на солидарност към свой съученик, тормозен, защото дошъл на училище с розова фланелка, негови съученици решават да се облекат по същия начин.
Тормозът е целенасочено действие – да нараниш някого, да му нанесеш обида, да го унижиш, обясни Вили Миладинова на своите ученици. „За да не допускаме тормоза, какво ви казвам аз? Нека да бъдем добри приятели, нека да подкрепим приятелството и заедно всички да бъдем добри, внимателни един към друг“, призова своите ученици класният ръководител.