Сградите на четири образователни институции в Търговище, в които се обучават и възпитават общо около 1000 деца, са обновени по проект, реализиран от общината по Оперативна програма (ОП) "Региони в растеж" (2014-2020). Това съобщи инж. Полина Радославова, главен експерт "Териториално и селищно устройство" към Община Търговище, която участва в конференцията в града по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от БТА с подкрепата на Европейската комисия. 
Изпълнението на проекта е стартирало през ноември 2016 г. и е приключило през май 2019 г. Той е на стойност от 8 204 676,49 лв., от които 85 процента или 6 973 975,03 лв. eвропейско финансиране, 15 на сто (1 230 701,46 лв.) национално съфинансиране. Собствено участие на Община Търговище е от 87 688,17 лв.
Ремонтите бяха изключително мащабни, подчерта инж. Радославова. 
Обновените и модернизирани обекти са Първо основно училище "Христо Ботев", Детска градина (ДГ) "Снежанка";  ДГ "Приказка" и Детска ясла "Първи юни". С изпълнението на проекта са внедрени мерки за енергийна ефективност, благоустроени са дворните пространства, оформени са детски и спортни площадки, осигурена е достъпна архитектурна среда, като в две детски градини и в Първо основно училище са изградени външни асансьори и други.
Освен извършването на строителните дейности, по проекта е доставено и монтирано ново оборудване и обзавеждане в четирите сгради. В детските градини и яслата са монтирани и нови детски съоръжения, като катерушки, люлки, клатушки, пързалки. Осигурено е ново оборудване на съществуващите кухни и нов постелъчен инвентар. 
Инж. Радославова разказа подробно за дейностите в Първо ОУ, тъй като според нея това е една от най-големите инвестиции в обновяване на образователна инфраструктура в страната изобщо. 
В училището са записани около 600 ученици от 1 до 7 клас. След цялостното обновяване, те вече се обучават в една наистина модерна среда, отговаряща на най-съвременните тенденции в образователния процес, категорична е инж. Радославова. Сградата на училището е построена в началото на 30-те години на 20 век и вече е с над 90-годишна история. През годините са извършвани различни частични ремонти, но това е един от най-мащабните, правени някога. Той е продължил 14 месеца. Дейностите са започнали през октомври 2017 г., а децата са се завърнали в класните стаи през декември 2018 г. 
В рамките на проекта е извършено цялостно саниране, като е запазен специфичният архитектурен облик, характерен за сградите от 30-те години на миналия век. Всички инсталации са подменени. Направен е ремонт на целия покрив, на стените и подовете. Цялостно е подменена дограмата, монтирани са нови врати. Осигурена е достъпна архитектурна среда, като е изградена асансьорна клетка. Освен обновяването на съществуващите санитарни възли на всички етажи се изградиха и такива на всеки етаж за хора с увреждания.
Дворното пространство също е обновено, обособен е и паркинг за велосипеди, монтирани са фитнес уреди и открита сцена.
За нуждите на образователния процес е доставено ново техническо оборудване. То включва компютри, лицензиран софтуер, принтери, копирни машини, мултимедии, 3D екран, озвучителни системи, интерактивни дъски, таблети, чинове, бюра и други. 
"Всички дейности по ремонта на училището и изобщо по проекта за образователната инфраструктура приключиха в срок. Всички непредвидени обстоятелства, и проблемите, произтекли от тях, се решаваха своевременно и в крайна сметка, всичко приключи успешно", коментира инж. Радославова.
Тя добави, че Общината продължава да търси финансиране за обновяването и на други сгради от образователната ни инфраструктура и в новия програмен период на Европейския съюз. Това е залегнало и в новия План за интегрирано развитие на Община Търговище. В края на миналата седмица са подадени проектни предложения за цялостно обновяване и модернизирани на четири училища и една детска градина по Националния план за възстановяване и устойчивост. 
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".