Африканският континент не е чужд на Джил Байдън. Днешното посещение в Намибия на първата дама на САЩ е шестата ѝ визита в Африка във връзка с политиката на съпруга ѝ, президента Джо Байдън, за заздравяване на сътрудничеството между САЩ и бързо развиващия се континент, предаде Асошиейтед прес.
Все пак това е първото посещение на госпожа Байдън като първа дама на САЩ и по време на него тя ще следва стъпките на доскорошните си предшественички, всички от които прекосиха Атлантическия океан в опит да привлекат доброжелатели на страната на САЩ, отбелязва агенцията.
По време на петдневната си визита на африканския континент Джил Байдън ще посети Намибия, разположена на атлантическото крайбрежие в Южна Африка, както и Кения в Източна Африка. Тя ще постави акцент върху възможностите за образование и професионална реализация на жените и младите хора, и върху продоволствената несигурност в района на Африканския рог, причинена от опустошителна суша,  войната на Русия в Украйна и други фактори. Имаме много работа, която трябва да свършим, каза първата дама вчера, преди да отпътува от Вашингтон. 
Африка е най-бързо развиващият се регион в света и с най-младо население, като до 2050 г. един на всеки четирима души в света ще бъде от африкански произход, сочат данни на Белия дом.
От съображения за сигурност Белият дом не предостави подробности относно програмата на първата дама по време на посещенията ѝ в двете африкански страни.
Джил Байдън посети Африка през 2010 г., след това през 2011 г., после два пъти през 2014 г. и веднъж през 2016 г., като на две от тези визити тя придружаваше Джо Байдън, който по това време беше вицепрезидент на САЩ. Сега тя не е придружена от президента, който е на визита в Полша по случай навършването в петък на първата годишнина от агресията на Русия срещу Украйна.
Патриша Никсън е първата американска първа дама, която посети Африка сама, припомня АП. В качеството си на "личен представител на президента Ричард Никсън" тя посети Либерия, Гана и Кот д'Ивоар през 1972 г. Госпожа Никсън направи обръщение пред местните парламенти и разговаря с африкански лидери относно за политиката на САЩ към африканската държава, която днес е известна с името Зимбабве, както и за правата на човека в Южна Африка
Съпругата на Доналд Тръмп  -  Мелания, посети Африка за първи път като първа дама на САЩ през 2018 г. Целта на нейната обиколка, включваща Гана, Малави, Кения и Египет, бе да популяризира американската помощ за развитие и образование и да постави акцент върху опазването на животинския свят и историческото наследство. Тогава тя не беше придружена от президента Доналд Тръмп, въпреки че той отрече да е отправял пренебрежителни коментари за африканските страни.
Съпругата на Барак Обама - Мишел посети Южна Африка и Ботсвана през лятото на 2011 г., за да насърчи младежта да развива лидерските си умения и да постави акцент върху образованието и осведомеността за ХИВ и СПИН. Мишел Обама бе придружена от дъщерите си Малия и Саша, от майка си Мариан Робинсън и от свой племенник и племенница. Тя посети с дъщерите си бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела в дома му. 
През 2009 г., когато Барак Обама встъпи в длъжност, първата дама го придружи по време на посещението му в Гана, а по време на последната година от управлението му, Мишел Обама направи второто си самостоятелно посещение в Африка през юни 2016 г.  Тогава в Либерия и Мароко тя популяризира своята инициатива "Нека момичетата учат“, за да насърчи развиващите се страни да образоват момичета. 
Съпругата на Джордж Буш-младши бе на пет самостоятелни визити на африканския континент между 2005-2007 г. по време на втория мандат на президента Джордж У. Буш, като на други две визити тя придружаваше съпруга си. Посещенията й поставиха акцент предимно върху популяризирането на усилията, които САЩ полагат за борба с разпространението на ХИВ и на маларията. Тя също така целеше да подчертае, че образованието, борбата срещу наркотрафика и националните паркове са от изключителна значимост. По време на посещението си в Южна Африка тя похвали ХИВ-позитивните майки за това, че се опитват да отхвърлят стигмата, свързана с болестта. Тя говори и открито с африкански жени за възможността сами да контролират сексуалния си живот. Тогава госпоша Буш обяви и американска помощ в размер на милиони долари за финансиране на програми за спиране на разпространението на СПИН и на маларията.
По време на всички тези посещения в Африка тя бе придружена от едната или от двете си дъщери близначки Барбара и Джена.
Съпругата на Бил Клинтън - Хилари Клинтън, взе със себе си 17-годишната си дъщеря Челси на двуседмичното си посещение през март 1997 г. в Сенегал, Южна Африка, Зимбабве, Танзания, Уганда и Еритрея. Госпожа Клинтън посети Африка отново през 1998 г., като тогава придружи президента Бил Клинтън на първата му визита на африканския континент, което бе и първото посещение в Африка на американски президент от 20 години.