Производителят на луксозни автомобили "Бентли" (Bentley) ще свали от поточните линии прочутия си 12-цилиндров бензинов двигател W12 през април следващата година, съобщават от компанията, предаде ДПА.
През последните 20 години от завода на компанията в Крю, Чешър, са излезли над 100 000 автомобила с този двигател. Спирането на производството му е част от прехода на компанията към електрическото бъдеще.
"Пътят ни към устойчивото бъдеще на луксозната мобилност означава, че трябва да направим промени във всеки сектор на "Бентли", обяви президентът и главен изпълнителен директор на компанията Ейдриън Холмарк.
"Когато пуснахме в производство W12 през 2023 г., знаехме, че разполагаме с мощен мотор, който ще изстреля компанията напред. След 20 години и 100 000 автомобила обаче е време да го пенсионираме и да се обърнем към електрификацията", допълни той.
Компанията все пък предвижда плавен преход, като първоначално моделите ще бъдат хибридни, а към изцяло електрически модели ще се премине в началото на следващото десетилетие.
От 2030 г. продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили във Великобритания са забранени, а от 2035 г. това ще се отнася и за плъг-ин хибридните модели.
През 2022 г. "Бентли", която е основана през 1919 г., но сега е част от групата на "Фолксваген" (Volkswagen), реализира рекордни продажби и достави 15 174 автомобили на клиенти в Европа, Америка и Азия. Това е с 4 на сто повече от 2021 г.