На пресконференция в пресклуба на БТА в Габрово бе обявено журито и програмата на Международния фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл - Габрово 2023. През тази година той ще се състои от 2 до 9 април. 
Спектаклите от фестивала бяха представени от Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, Емилия Илиева, експерт за връзки с обществеността и председател на селекционната комисия на фестивала и Гергана Лазарова, автор на визията на проявата. 
„Селекционната комисия тази година беше изцяло от наши членове на театъра, които обикаляха из театрите в България и гледаха най-различни представления, за да стигнат до селекцията. Много съм щастлив да ви кажа, че тази година отново ще имаме два вида жури, едното е професионалното, а второто е алтернативното“, каза по време на пресконференцията Петко Койчев. 
Професионалното жури ще бъде с председател проф. Светослав Кокалов – сценограф и преподавател, Елица Матеева – театровед, Нина Димитрова – режисьор и актьор, Стилиян Николов – актьор и директор на театъра в Хасково и Невена Минева – заместник-кмет с ресор култура и образование в Община Габрово. 
Койчев обяви и алтернативното жури, което ще бъде съставено от хора с различни професии. Елвира Христова, учител и директор на Националната Априловска гимназия, Невена Екимова, художник и представител на Музея на хумора и сатирата и Радослав Първанов, фотограф и журналист, кореспондент на Българската телеграфна агенция в Габрово. 
Журито ще трябва да определи наградите за главна мъжка роля, за главна женска роля, за режисура, за сценография, награда за музика и награда за най-добър спектакъл. Победителите, освен статуетка, ще получат и парична награда, каза в допълнение Петко Койчев. 
„С това издание на фестивала направихме едно разширяване на рамката и на обхвата, като добавихме в заглавието думата "сатиричен" с идеята наистина да имаме възможност да представим по-голям спектър от заглавия и да разширим жанровата специфика на фестивала, защото комедията невинаги включва сатирата. За нас е важно като граждани, като творци, да можем да изразяваме и някаква позиция, показвайки различни сатирични спектакли. Знаем, че сатирата включва в същността си заявяване на една гражданска позиция, говорене през хумора за  сериозни проблеми, които вълнуват обществото, така че тази година ще ви представим освен комедийни и сатирични заглавия“, каза Емилия Илиева, председател на селекционната комисия. 
Първото представление е насрочено за 2 април - „Чудесна неделя за Creve Coeur“ от Тенеси Уилямс, постановка на Народния театър „Иван Вазов“. На 3  април публиката може да гледа „Уют“ от Камен Донев на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив. Във вторник, 4 април - „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре, на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. На 5  април ще бъде изигран „Една задръстена звезда“  от Слав Танев и Боряна Иванова, на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. В четвъртък, 6 април, на сцената на театъра в Габрово ще бъде представена версия на „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес на Младежки театър „Николай Бинев“. На 7 април публиката ще се наслади на спектакъла „Бомбето“ по Йордан Радичков от Драматично куклен театър – Пловдив, в съботния ден ще бъде представен „Суматоха“ от Йордан Радичков на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Последен в програмата на фестивала е „Глупаци“ от Нийл Саймън на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Всички представления от програмата са на сцената на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. 
„Опитваме се да направим фестивала максимално достъпен, за да може хората да направят своя избор, но да гледат колкото може повече заглавия и да обогатят своя културен живот. Театралните ваучери, семейните билети също важат. Възможностите за посещение на фестивала са максимално гъвкави“, каза в допълнение Илиева.
„Билетите ще бъдат в диапазона между 18 и 28 лева, но ще имаме и така наречената фестивална карта, като до 15 март цената ще бъде по-ниска - 100 лева, а от 15 март до началото на фестивала ще бъде вече на малко по-висока цена от 120 лева. Имаме и ученическа карта. Има карта, която позволява на зрителите да гледат четири заглавия от общо осемте“, съобщиха още организаторите. 
Относно плаката на фестивала Гергана Лазарова каза: „Взехме решение така да създадем паралел между визията на фестивалът ни за моноспектакъла, който проведоха миналата година „Соло акт“ и визията на фестивала за тази година. За комедийния театър миналата година визията ни с петела се оказа доста успешна. Получихме много добри отзиви. И тази година се занимаваме вече с множеството от петли и кокошки, понеже ние сме все пак град, който е столица на хумора и сатирата.“