Около 1,1 милиона украински бежанци са влезли в България от началото на войната. Това заяви Седа Кузуджу -  представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България по време на пресконференция в националния пресклуб на БТА в София. Поводът е, че на 24 февруари се навършва една година от началото на войната в Украйна.
Кузуджу отбеляза, че според данните на институциите у нас България е регистрирала повече от 151 000 бежанци от Украйна за временна закрила, като около 50 000 са останали в страната.
Кузуджу коментира, че войната в Украйна е отключила най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война. Продължават опустошенията и разрухата, посочи тя и подчерта, че около 8 милиона бежанци са били принудени да избягат в съседни страни. Войната не показва никакви признаци на стихване, а хуманитарните нужди вероятно ще продължат да бъдат големи, коментира също Кузуджу. Поради тази причина ВКБООН ще премине от отговор в извънредна ситуация към подкрепа на правителствата за интегрирането на бежанците в националните системи. Организацията вече отправи призив за 1,1 милиарда щ.д. за 2023 г. в подкрепа на нуждите на засегнатото население в Украйна и на тези, които са избягали в други страни в Европа. Кузуджу информира, че за България помощта се очаква да бъде в размер на 19,4 милиона долара.
(Следва)