Следващия месец правим центровете в общинските лечебни заведения. Това са филиали на центровете за спешна медицинска помощ, заяви в Боровец министърът на здравеопазването Таня Андреева.

В тези центрове, 35 на територията на цялата страна, всички тези дейности ще бъдат осигурени с ресурс от публичната инвестиционна програма, в която Министерството на здравеопазването кандидатства със своя концепция, апликационна форма. Този ресурс вече е получен и започваме работа от 1 април тази година. 12 милиона лева е отпуснатата сума по този проект, посочи Андреева.

Това не са малките "Пироговчета", уточни тя. Малките "Пироговчета" са национални болнични комплекси, които са 11 на брой, те ще бъдат равномерно разпределени. Смисълът на тези болнични комплекси е да осигуряват комплексност при тежки спешни състояния, подобно на "Пирогов". От там излезе името малки "Пироговчета", каза Таня Андреева. Те ще бъдат оборудвани с апаратура, ще се погрижим и за специалистите, които ще работят там. Така че, продължи тя, при тежки спешни ситуации, при политравми, при изгаряния, при тежки инциденти, както беше при атентата на летището в Бургас миналата година, да могат мобилните екипи на спешната помощ да знаят коя болница е най-близко, да бъдат транспортирани пострадалите и в пълен обем да бъде оказана помощ. Защото сега много често се случва пациентите да бъдат транспортирани до дадена болница, там да се окаже, че няма апаратура, че няма специалисти, които могат да се намесят. Това, според Андреева, освен че силно затруднява процесът на диагностика и лечение, отнема много време и често това се оказва фатално.

За проблема с болниците, които са надхвърлили лимитите си по клиничните пътеки и ще се наложи да връщат пациенти Андреева каза, че това е проблем, който трябва да го реши НЗОК, която е независима институция и която с решение на Надзорния съвет определя методиката, по която ще финансира дейността на лечебните заведения. Аз много пъти съм казвала, че този род лимитиране не е особено удачно, защото може да има болници, които действително да са изработили дейност поради по-голямо търсене или защото осигуряват по-качествена медицинска услуга, изрази мнението си тя. Това е изработена дейност и тя трябва да бъде платена. И нищо по нашето законодателство не регламентира диференциран подход, т.е. дейността трябва да бъде платена такава, каквато е договорена и в НРД, посочи още министърът на здравеопазването Таня Андреева.