Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с лидерите на източноевропейските страни членки на НАТО в знак на подкрепа за сигурност им, след като Москва преустанови участието си в историческия двустранен договор със САЩ за контрол на ядрените оръжия, предаде Ройтерс.
Байдън пристигна във Варшава късно в понеделник след изненадващото си посещение в Киев само дни преди годишнината от руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.
На фона на най-голямо напрежение между Русия и Запада от Студената война насам, в обръщението си към хилядите събрали се в центъра на Варшава хора вчера Байдън каза, че обществото трябва да се противопостави на деспоти като руския президент Владимир Путин.
Часове по-рано руският президент произнесе реч пред двете камари на парламента, изпълнена с критики към западните сили и обвиняваща ги за войната в Украйна. Той също така съобщи, че суспендира участието на Русия в договора за контрол на ядрените оръжия "Нов Старт" и предупреди, че Москва може да поднови ядрените опити.  
Байдън ще разговаря днес със служители на американското посолството във Варшава преди срещата си с лидерите на Букурещката девятка (България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия). Групата обхваща все страни от източния фланг на НАТО, присъединили се към западния алианс, след като бяха под влиянието на Москва по време на Студена война. Повечето от тези страни са сред държавите, които най-силно подкрепят предоставянето на военна помощ за Украйна, а някои от тях призовават за изпращане на допълнителна такава, като например системи за противовъздушна отбрана.  
На срещата Байдън възнамерява да потвърди пред лидерите на деветте държави, че САЩ остават ангажирани с подкрепата за сигурността на тези страни и да обсъди подкрепата за Украйна, преди завръщането си във Вашингтон.