Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ ще се състои днес, 22 февруари, от 10:30 часа в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Търговище. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Целта е да предоставя информация на широката общественост за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС), за резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 г.
Както БТА съобщи, началото на поредицата конференции по проекта беше дадено в София на 1 декември 2022 г., в зала „Максим“ в БТА. Първата регионална конференция се състоя на 10 януари т. г. в Бургас. Последваха местни конференции в Сливен, Ямбол, Казанлък и Стара Загора. Начало на дискусията за развитието на Североизтока постави на 1 февруари регионалната среща във Варна, на 7 февруари домакин бе Националният пресклуб на Агенцията в Добрич, а на 9 февруари – в Шумен. 
Какво е мястото на област Търговище в Североизточния регион за планиране, както и къде стои областта на националната карта ще се опитат да очертаят участниците в конференцията.
Във форума ще се включат заместник-областният управител на област Търговище Валери Симеонов,  Антоанета Марчева – експерт „Информационно обслужване и услуги“ в Областния информационен център в Търговище, инж. Полина Радославова – главен експерт „Териториално и селищно устройство“ към Община Търговище, Бахар Мустафова – заместник-кмет на община Опака, Добромир Стоев – главен специалист „Устройство на територията, екология и общинска собственост“ в община Опака, Милка Иванова – главен експерт в дирекция „Устройство на територията, екология, образование и проекти“ към Община Антоново, Румяна Илиева, главен експерт „Европейски програми и проекти“ и Милена Божанова – заместник-кмет на Община Попово, с ресор „Бюджет, финанси, общинска собственост, европейски програми и проекти“. Бизнесът в Търговище и работа си по европейски проекти ще представи Даниел Йорданов – финансов директор във фирма „Гласко“ .
Ще бъдат поставени на фокус перспективите и стратегиите за развитие на Североизточния регион, част от който е и област Търговище. Ще бъдат представени добри практики и успешни проекти от предходния програмен период – 2014-2020 г. На форума ще бъде дискутирано какви са очакванията за новия програмен период, по който вече се работи. 
Целта на инициативата на БТА е да информира и да насърчи открит диалог по темата. Планирано е през тази година инициативата „Европа в България: Общо бъдеще“ да се реализира във всички областни градове в страната в шестте региона за планиране, както и в Казанлък и Самоков. Домакин и организатор на поредицата от събития е националната информационна агенция.
През следващия месец следват регионална конференция във Видин (8.03) и местни в градовете Враца (14.03), Монтана (16.03), Плевен (21.03), Ловеч (23.03) и на 30.03. – регионална конференция в Русе.