Италия е с Киев, няма намерение да се колебае и няма да го направи, заяви италианският премиер Джорджа Мелони на обща пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски след срещата с него, състояла се в президентския дворец в Киев снощи, предадоха италианските медии АНСА, РАИ нюз и „Република”.
Мелони припомни, че преди почти една година стрелките на историята са били върнати назад с няколко десетилетия. Инвазията на Украйна е трябвало да трае, според руснаците, няколко дни, но нещата не са се развили така заради героичната реакция на една нация, готова на всичко, за да защитава своята свобода, своята идентичност и своя суверенитет, каза още Мелони.
Докрай Италия ще оказва и предоставя всякаква възможна помощ, за да се създадат условия за преговори, увери тя. Дотогава Италия ще осигурява всякакъв род военна, финансова и гражданска помощ за Украйна, защото който подкрепя Украйна дори във военен план, също работи за мира, акцентира Мелони. После тя отново подчерта, че Украйна е показала, че е една велика нация. Любовта към родината е нещо, което се ражда спонтанно, трябва да си спомняме, че нациите се създават въз основа на размерите на саможертвите, които хората са склонни да направят заедно. Цената, която плащате вие, е много голяма, изтъкна Мелони на пресконференцията със Зеленски.
Тя съпостави борбата на Украйна със създаването на италианската държава. Имаше такива хора, които подцениха героичната реакция на един народ, склонен да направи всичко възможно, за да защити свободата, суверенитета и идентичността си, припомни Мелони и допълни, че Украйна ѝ напомня за Рисорджименто (Обединението на Италия). Имаше един период, в който се казваше, че Италия е само едно географско понятие. Но с Рисорджименто Италия показа, че е нация. Някои казваха, че е лесно да подчинят Украйна, защото тя не е нация. Но с вашата способност да се сражавате, вие показахте, че сте една невероятна нация, заяви Мелони. После тя допълни, че Киев вече е спечелил битката за утвърждаване на своята идентичност.
На пресконференцията Мелони подчерта, че в Украйна не става дума за теория или абстрактни числа, а за живота и смъртта на хората. Невъзможно е да се проявява незаинтересованост, когато става дума за украинския конфликт, или човек да се обърне просто на другата страна - би било много глупаво да го направи, защото интересите на Украйна съвпадат с тези на Европа, заяви италианският премиер.
Мелони акцентира, че мирът се постига, когато се повтаря, че международната общност не приема инвазията в суверенни държави, не приема света, в който със сила се преначертават границите между държавите, в който, всеки, който смята, че е по-силен във военен план, смята и че има правото да нахлува в своя съсед.
Мелони заяви също, че доставката на изтребители не е била обсъждана със Зеленски, но подчерта, че когато една страна е станала обект на агресия, всички оръжия, които ѝ се предоставят, са отбранителни. Тя съобщи, че по време на разговорите със Зеленски двамата са се фокусирали върху противовъздушната отбрана и спомена и трите системи САМП-Т, "Спада" и "Скайгард", които ще бъдат предоставени от Италия на Украйна. От тях най-модерната е първата.
Мелони заяви, че Италия иска да е протагонист във възстановяването на Украйна и че работи за организирането през април на конференция, посветена на възстановяването на Украйна. Тя изрази увереност, че след няколко години ще се говори за украинското чудо. След Втората световна война в Италия имаше период на растеж и развитие, които бяха толкова големи, че се заговори за италианско чудо. Сигурна съм, че след няколко години ще можем да говорим за украинско чудо - това е ангажимент, който поемам от името на Италия пред Украйна. Свободният свят е с вас, ние сме ви длъжници и няма да ви забравим, подчерта тя.
Зеленски пък заяви на пресконференцията, че неговата страна има същите ценности като Италия. Говорим различни езици, но се разбираме.
Зеленски каза още, че не е гледал посланието на президента Владимир Путин към руското Федерално събрание, защото по това време руските сили са нанасяли удари по Херсон и той е бил зает да защитава украинското небе. Украинският лидер припомни, че при този удар в Херсон са загинали шестима души. А относно суспендирането на договора „Нов Старт”, обявено от Путин по време на речта му, той каза, че трябва да се види какво ще направят наистина руснаците, но предупреди, че ако някой се подготвя за този род упражнения, то той вече е решил какво ще направи. А после добави, че единствената разлика между такива хора и терористите е, че в този случай тези хора не са скрили лицата си.
Мелони пък по-рано през деня определи речта на Путин като обичайната пропаганда и допълни, че е очаквала да чуе нещо различно в нея, но това така и не е станало. На пресконференцията тя се спря върху онзи момент от речта на Путин, в който той говори за помощта, която Русия е оказала на Италия в началото на коронавирусната пандемия.
Не знам дали тези думи на Путин бяха предупреждение, но епохата на ковид беше един друг свят. Светът се промени след 24 февруари миналата година и това не е избор, който ние направихме, заяви Мелони, визирайки, че Русия е тази, която е принудила с действията си Италия да избере на чия страна да застане в украинския конфликт.
На пресконференцията двамата лидери коментираха и „казуса Белускони”.  Различните лидери имат правото да мислят, каквото си искат. Истинският проблем е подходът на италианското общество, което на тези лидери е дало мандат, каза Зеленски, което италианските издания и медии разтълкуваха като възприемане на по-хладен тон от страна на Зеленски към Мелони. Къщата на Берлускони никога не е била бомбардирана, никога не са идвали танкове в градината му, никой не е убивал неговите родители, на него не му се е налагало да си събира багажа в 03:00 ч. през нощта, за да избяга от дома си и всичко това благодарение на братската любов на Русия, заяви Зеленски. Пожелавам мир на всички италиански семейства, дори и на онези, които не ни подкрепят. Но ние преживяваме една голяма трагедия. подчерта украинският президент. 
От своя страна по „казуса Берлускони” Мелони заяви, че за нея фактите са от значение и добави, че партиите, които са част от управляващото мнозинство в Италия, са подкрепили при всеки вот в парламента всички предложения за подпомагане на Украйна. Отвъд някои изказвания, мнозинството винаги е било компактно и фактите го показват, подчерта тя и добави, че управляващото мнозинство в Италия има програма, в която ясно е заявена подкрепата за Украйна и че на това мнозинство му харесва да уважава поетите ангажименти.
Накрая на пресконференцията Зеленски благодари за Мелони за подкрепата на Италия. Лидерството на Джорджа Мелони позволява на Украйна да получи много важни системи за противовъздушна отбрана, характеризиращи се с най-модерни технологии, подчерта той.
На пресконференцията Мелони коментира и  това, че Рим и Одеса са единствените европейски претенденти за световното изложение „Експо 30”, чието домакинство ще бъде определено по-късно тази година. Тя подчерта, че според нея ще бъде важен сигнал, ако „Експото” се върне в Европа.
При пристигането си на влаковата гара в Киев Джорджа Мелони бе посрещната с цветя и заяви, че е дошла в Украйна, за да види на място какви са нуждите на тази страна. После тя посети Буча и постави цветя на масовите гробове на загиналите в този град. Мелони едва сдържа сълзите си там, а после призна, че да се говори в цифри за броя на жертвите е едно, но когато видиш нещата на място, е съвсем друго. В Буча тя получи от украински представители специален медал, направен от използвани патрони. После тя посети и Ирпин, също тежко пострадал от руската офанзива миналата пролет. След което вечерта тя разговаря със Зеленски, като общата пресконференция те дадоха малко след финала на речта на Джо Байдън във Варшава, посветена на руската агресия в Украйна. Пресконференцията на Мелони и Зеленски продължи 45 минути.