Разследването на взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" трябва да бъде ускорено, заяви вчера постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн, цитиран от ТАСС.
Чжан Цзюн каза това на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия и посветено на миналогодишните експлозии на двата газопровода.
"Китай поддържа ускоряването на разследването, за да бъде установена истината по оперативен път. Ако не успеем да установим защо се е случило това и кой стои зад него, ще изпратим погрешен сигнал на тези, които има лоши намерения. Те ще си мислят, че ще им се размине. Разследването трябва да е обективно, безпристрастно и професионално", изтъкна китайският представител.
Взривовете на газопроводите "Северен поток" се отразиха негативно на енергийната безопасност, каза още Чжан Цзюн.
"Северен поток" е изключително важен обект на трансграничната енергийна инфраструктура. Взривовете през септември миналата година доведоха до сериозна вреда за енергийния пазар и за околната среда. Те доведоха също до дефицит на енергийни ресурси за бизнеса и за домакинствата в Европа", заяви постоянният представител.