Инженери от Университета "Бен Гурион" в Негев разработиха един от най-бързите роботи-амфибии в света, който може да спасява човешки животи при наводнения и цунами, предаде израелската новинарска агенция ТПС. Новината за научния пробив бе публикувана този месец в рецензираното списание "Bioinspiration & Biomimetics".
Според Давид Зарук, ръководител на екипа от инженери, разработили робота "Амфисоу" (AmphiSAW), движенията на робота имитират движението на плавниците във водата и начина на ходене на стоножките по сушата.
"Единственият двигател и вдъхновеният от биологията дизайн допринасят значително за ефективността на робота, а относителната простота на конструкцията му означава, че той може да бъде мащабиран до всякакви размери", обяснява Зарук.
На сушата роботът пълзи със скорост 1,5 дължини на тялото в секунда и плува със скорост 0,74. Той може да бъде оборудван с крака или колела отпред, което увеличава скоростта му на пълзене, най-вече по неравен терен.
Роботът има потенциални приложения при операции за търсене и спасяване, особено по време на природни бедствия като наводнения и вълни цунами. Той би могъл да се използва и в морското земеделие и за хранене на риба, тъй като AmphiSAW не отблъсква рибата.
Целта на Зарук е да създаде роботи, които могат да извършват сложни маневри, но които същевременно използват много малко енергия за работа и могат да станат лесни за производство.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС.)