Американският президент Джо Байдън, който днес се върна в полския замък, където говори малко след руското нахлуване в Украйна миналата година, заяви, че войната е затвърдила решимостта на Запада да защитава демокрацията по света, съобщи Асошиейтед прес.
Байдън предупреди, че "предстоят тежки и горчиви дни", но обеща, че САЩ и техните съюзници ще "пазят гърба на Украйна", докато войната навлиза във втората си година.
"Демокрациите по света ще пазят свободата днес, утре и завинаги", каза американският президент в историческия Кралски замък във Варшава пред ликуваща публика от поляци и украински бежанци.
Байдън произнесе речта си ден след неговото дръзко, необявено пътуване до Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.
"Киев е силен", каза Байдън. "Киев е горд", добави той.
Преди речта си Байдън се срещна с полския президент Анджей Дуда, който започна поредица от консултации със съюзниците, за да се подготви за един още по-усложнен етап на руската инвазия.
"Трябва да имаме сигурност в Европа", каза Байдън в президентския дворец във Варшава. "Това е толкова основно, толкова просто, толкова логично", каза той.
Президентът на САЩ определи НАТО като "може би най-последователния съюз в историята" и заяви, че той е "по-силен откогато и да било" въпреки надеждите на руския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне заради войната в Украйна.
По-рано днес Путин обяви, че Москва ще преустанови временно участието си в последния останал в сила договор за контрол на ядрените оръжия със САЩ.
Така нареченият договор "Нов СТАРТ" ограничава броя на ядрените бойни глави с голям обсег, които те могат да разполагат, и ограничава използването на ракети, способни да носят ядрени оръжия.
Байдън критикуваше Путин в цялата си реч, но не спомена за преустановяване действието на "Нов СТАРТ".
При срещата си с Байдън полският президент Анджей Дуда похвали необявеното посещение на американския президент в Киев като "зрелищно" и каза, че то е "вдигнало морала на защитниците на Украйна".
Дуда каза, че посещението е "знак, че свободният свят и неговият най-важен лидер, президентът на САЩ, продължава да го подкрепя".
Утре Байдън планира да се срещне отново с Дуда заедно с други лидери от така наречената Букурещка деветка, в която участват 9 страни членки на източния фланг на НАТО.
Конфликтът в Украйна, най-голямата война в Европа след Втората световна война, вече причини смъртта на десетки хиляди хора, опустоши инфраструктурата на Украйна и нанесе щети на световната икономика.