Бившата съветска република Беларус ще разшири наказателния си кодекс, като позволи прилагането на смъртното наказание при държавна измяна, извършена от държавни служители и военни, предаде ДПА.
Това бе решено от парламента в Минск при финалното четене на законопроекта, предаде днес новинарската агенция БЕЛТА. Беларус, управляван от автократичния президент Александър Лукашенко, е последната страна в Европа, в която са в сила смъртните присъди.
Миналата година страната си навлече международни критики, след като разшири закона си за произнасяне на смъртна присъда, така че към него да приспада подготовката на терористични актове.
Това бе отговора след случаите на саботаж на жп линиите от беларуски активисти, за да попречат на руските войски да атакуват Украйна.
Лукашенко позволи на Русия да използва Беларус като база за военни операции срещу съседката си. До този момент Беларус не е участвал активно във воюването, но след като наскоро имаше сформиране на обединени сили, се появиха спекулации, че Москва ще притисне Минск да се включи в настъпателните операции.
Друга промяна в законодателството на Беларус гласи, че пренебрежителните изявления за армията ще се считат за клевета и ще бъдат разглеждани като престъпления – подобно на закона в Русия.
Откакто Лукашенко потуши известно движение срещу него и остана на поста си през есента на 2020 г., в Беларус хиляди хора са осъдени на затвор по политически причини.