Ръководителят на украинската дипломация Дмитро Кулеба изрази днес предпазлив интерес към мирния план, подготвен от Китай, като същевременно призова Пекин да не помага на Русия да подкопава „териториалната цялост“ на Украйна, предаде Франс прес.
Кулеба припомни формулата за мир от 10 точки, предложена от президента Володимир Зеленски. „Смятаме, че става дума за път, по който да вървим, изчерпателен, стегнат и ефективен“, каза той.
Мисля, че има общ елемент в двата плана при Украйна и Китай: принципът на териториалната цялост, посочи Кулеба. Това не е просто елемент, това е крайъгълен камък, подчерта украинският първи дипломат.
„Всичко, което Китай направи и ще направи в контекста на руската агресия срещу Украйна, ако оставим настрана политическата риторика и се вгледаме в действията, би трябвало да бъде насочено към защита на принципа на териториалната цялост“, изтъкна Кулеба.
Ако някоя държава помага на Русия да разруши териториалната цялост на Украйна, тогава посланието е ясно: всеки други може да направи същото във всяка друга конкретна ситуация по света, предупреди украинският външен министър.
Китай обеща да публикува предложението си за „политическо решение“ тази седмица, преди да се навърши една година от инвазията на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.