Отношенията Гърция-САЩ са стратегически и са достигнали най-високо ниво, заяви днес гръцкият външен министър Никос Дендиас при съвместните изявления с американския си колега Антони Блинкън, непосредствено след като беше дадено началото на четвъртия стратегически диалог Гърция-САЩ, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
„Стратегическият диалог засяга седем важни области. Той е осезаемо доказателство за динамиката на отношенията на Гърция със САЩ. Стратегически отношения са достигнали най-високо ниво. Солидна основа на нашите двустранни отношения са нашите общи принципи и ценности: свобода, демокрация, права на човека, нашето придържане към международното право и принципите на Хартата на ООН“, каза Дендиас.
Възходящата динамика на двустранните стратегически отношения е подпечатана от сътрудничеството в областта отбраната между Гърция и САЩ, каза външният министър. Той посочи, че знаците на това сътрудничество доказват, че в една непрекъснато променяща се среда Гърция е разпозната като стълб на стабилност и сигурност.
Дендиас обърна специално внимание на "динамичното присъствие" на гръцката диаспора в САЩ.
Гърция прилага изцяло правилата на международното право и морското право
Гръцкият външен министър също така повтори, че гръцката външнополитическа стратегия се основава на пълното прилагане на правилата на международното право и международното морско право, на зачитането на принципите на Хартата на ООН, защитата на правата на човека и осъждането на заплахата или използването на сила.
Той подчерта, че от първия момент Гърция е предложила помощ на Украйна, веднага се е съгласила с решенията и санкциите срещу Русия в контекста на своето участие в ЕС и ООН. Освен това Дендиас отбеляза, че парламентът е ратифицирал в кратък срок присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.
Блинкен: Сътрудничеството между Гърция и САЩ никога не е било по-тясно
Сътрудничеството между Гърция и САЩ никога не е било по-тясно и това отразява високия приоритет, даден от президента Джо Байдън и министър-председателя Кириакос Мицотакис, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на съвместните изявления с гръцкия си колега Никос Дендиас след изстрелването на 4-ия стратегически диалог Гърция-САЩ в Атина.
Блинкън отново благодари на външния министър Никос Дендиас и на гръцкия народ за незабавната и важна помощ, която Гърция предлага на пострадалите от земетресението в Турция.
Сътрудничеството в областта на отбраната е гръбнакът на сътрудничеството между САЩ и Гърция
Сътрудничеството в областта на отбраната е гръбнакът на сътрудничеството между САЩ и Гърция, подчерта държавният секретар на САЩ и добави: „След подписването на актуализацията на споразумението за отбрана миналата година, военните на двете страни провеждат съвместни учения. Това е нещо много важно за насърчаването на мира и стабилността в целия регион“.
САЩ ще подкрепят усилията за дипломатично и мирно разрешаване на различията между Гърция и Турция
Гърция и Турция са наши партньори, съюзници, приятели и ние продължаваме да си сътрудничим с тях и чрез НАТО за сигурността в региона, да решаваме проблемите по дипломатичен път и да избягваме заплахи, които само увеличават напрежението, отбеляза Блинкън.
Той добави, че ако различията бъдат разрешени - или когато бъдат разрешени - ще се отворят по-големи възможности от тези, които виждаме днес за гръцкия и турския народ.
Обобщавайки, ръководителят на Държавния департамент каза, че е важно „нашите приятели, нашите партньори дипломатично и мирно да се справят с различията си“ и че САЩ ще подкрепят тези усилия.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)